Dokkums ziekenhuis beste volgens Elsevier

De Sionsberg in Dokkum is als beste ziekenhuis uit de bus gekomen in een jaarlijkse enquête van weekblad Elsevier onder professionals in de zorg....

ANP

Dat heeft het weekblad woensdag bekendgemaakt. Onderaan in de enquête eindigden de IJsselmeer Ziekenhuizen in Lelystad, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en De Tjongerschans in Heerenveen.

Winnaar De Sionsberg heeft een paar goede specialismen, maar scoort vooral met goede verpleegkundige zorg en samenwerking met huisartsen en instellingen in de regio. Elsevier merkt op dat juist ziekenhuizen die zich toeleggen op disciplines waarin ze uitblinken en ook nog oog hebben voor hun omgeving, het goed doen.

Voor het eerst beoordeelde het blad de ziekenhuizen op zeven hoofdpunten, die elk hun eigen winnaar hadden. Het Hilversumse Tergooiziekenhuis leverde de beste medische prestaties, waarbij naast medische kwaliteit ook zaken als patiëntveiligheid en hygiëne meetellen.

In de ogen van de ondervraagden gaat het steeds beter met de zorg in de ziekenhuizen nadat vijf jaar geleden het vertrouwen een dieptepunt bereikte. De algemene ziekenhuizen doen het altijd nog beter dan de academische, al zijn deze hun achterstand wel aan het inlopen.

Ziekenhuisstudie
Het tv-programma Netwerk presenteerde woensdagavond de uitkomsten van de jaarlijkse ziekenhuisstudie van Roland Berger Strategy Consultants. Het vergeleek 92 ziekenhuizen en het Sint Jansdal in Harderwijk kwam als beste uit de bus. Nij Smellinghe uit Drachten staat op de tweede en het Westfriesgasthuis in Hoorn op de derde plaats.

Meer over