Doema-voorzitter tegen Russische journalistes die last hebben van handtastelijk parlementslid: 'Zoek een andere baan'

Aan de vooravond van internationale vrouwendag had de voorzitter Vjatsjeslav Volodin van de Doema, het Russische parlement, een advies voor vrouwelijke journalisten: 'Vinden jullie het gevaarlijk om in de Doema te werken? Zo ja, zoek dan een andere baan.' Verder wilde hij de Russische vrouwen alvast feliciteren met hun feestdag.

Redactie
Leonid Sloetski. Beeld ap
Leonid Sloetski.Beeld ap

Volodin, de vroegere stafchef van president Poetin, reageerde daarmee op beschuldigingen van vijf vrouwen tegen Doema-lid Leonid Sloetski. Het parlementslid van de ultranationalistische LDPR wordt ervan beschuldigd dat hij hen heeft lastig gevallen. De laatste die een boekje over haar ervaringen met Sloetski opendeed was Farida Roestamova, die voor de Russischtalige afdeling van de BBC werkt.

Zij vertelde dat Sloetski handtastelijk werd, toen zij hem vorig jaar op zijn kantoor wilde interviewen over het bezoek van Marine le Pen van het Front National aan de Doema. Sloetski sprak haar beschuldigingen tegen, maar uit de opnamen die Roestamova maakte blijkt dat hij zich wel degelijk aan haar probeerde op te dringen. Toen zij protesteerde dat hij aan haar zat, reageerde Sloetski: 'Ik ben niet handtastelijk, nou ja, misschien een beetje'. Vervolgens drong hij er bij haar op aan haar verloofde aan de kant te zetten en zijn maîtresse te worden. 'Ik kan je helpen.'

'Onethisch gedrag'

Roestamova zei dat ze niet meteen had geklaagd over Sloetski's optreden, omdat ze bang was dat ze niet zou worden geloofd. Nadat andere vrouwen hem hadden beschuldigd, besloot ze zich bij hen aan te sluiten. Eerder hadden de Georgische journaliste Jekaterina Kotrikadze en Darja Zjoek van het onafhankelijke tv-kanaal Dozjd al hun beklag over Sloetski gedaan.

Igor Lebedev, de vicevoorzitter van het parlement, beschuldigde de drie journalistes van 'onethisch gedrag' en eiste dat hun accreditatie voor de Doema zou worden ingetrokken. Vladimir Zjirinovski, de leider van de LDPR, deed de beschuldigingen af als onzin. 'Bij de LDPR roken we niet, drinken we niet en vallen we ook geen vrouwen lastig', zei Zjirinovski. Vier jaar geleden riep hij zijn medewerkers nog op een journaliste te 'verkrachten', nadat ze een ongewenste vraag over Oekraïne had gesteld.

Journalist Darja Zjoek nam een videoboodschap op, waarin zij Sloetski beschuldigt van handtastelijkheden. Beeld ap
Journalist Darja Zjoek nam een videoboodschap op, waarin zij Sloetski beschuldigt van handtastelijkheden.Beeld ap

Media-aandacht

Voorlopig heeft de zaak nog geen consequenties gehad voor Sloetski, maar het is wel het eerste #MeToo-schandaal dat veel publiciteit krijgt in de Russische media. Tot nog toe werd er in de Russische pers steeds een beetje lacherig gedaan over de #MeToo-beweging: een typisch voorbeeld van overdreven politieke correctheid, overgewaaid uit het Westen. Tamara Pletnjova, het hoofd van de commissie voor familiezaken van de Doema, constateerde: 'We leven niet in Amerika of Europa. Waarom zouden we alles wat zij doen overnemen?'.

Toch had Rusland al in 2016 zijn eigen #MetToo-beweging. In het kader van de campagne #Ikbennietbangomtezeggen klaagden vrouwen uit heel het land over seksueel geweld waarmee ze werden geconfronteerd. Maar veel effect had de campagne niet. Vorig jaar nam de Doema een wet aan die lichtere straffen stelt op huiselijk geweld dat alleen in blauwe plekken of een lichte bloeding resulteert. Daarop staat slechts vijftien dagen cel of een boetd, in plaats van de maximaal twee jaar die een man met losse handjes onder de oude wet riskeerde.

Meer over