Doema stemt voor opschorting Europees wapenverdrag

De Russische Doema heeft woensdag unaniem ingestemd met de opschorting van het in 1990 gesloten verdrag over conventionele wapens in Europa (CFE)....

AP

Als het hogerhuis ook akkoord gaat, wat zo goed als zeker is, kan de opschorting op 12 december ingaan.

Het CFE-verdrag stelt limieten aan het aantal vliegtuigen, tanks en andere conventionele zware wapens in de Europese landen. Het werd in 1999 geamendeerd om recht te doen aan de geopolitieke veranderingen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Een van de eisen die het gewijzigde verdrag stelt, is dat Rusland de troepen weghaalt die het in de voormalige sovjetrepublieken Moldavië en Georgië heeft gestationeerd. Zolang Rusland daar niet aan voldoet, weigeren de Verenigde Staten en andere NAVO-landen het nieuwe verdrag te ratificeren. Rusland heeft dat wel gedaan en zegt dat de gevraagde terugtrekking geen voorwaarde is voor ratificering. De oude verdragstekst doet volgens Rusland geen recht meer aan de gewijzigde omstandigheden. De NAVO-landen ‘stoppen Oost-Europa vol met nieuwe wapens’, klaagde Poetin in mei. Hij zei dat de Russen daarop moeten reageren.

Meer over