Doelpunt Hurst in finale WK '66 was niet geldig

Het debat duurde bijna dertig jaar en lijkt te eindigen met een analyse van computerspecialisten van de universiteit van Oxford....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Dat heeft een onderzoek met nieuwe video-analyses uitgewezen. De bal ketste via de lat niet over de lijn, beweren de onderzoekers, maar enkele centimeters vóór de streep.

Desondanks wees de Russische grensrechter Bachramov indertijd met zijn vlag naar de middenstip. De Zwitserse scheidsrechter Dienst keurde daarop de treffer goed. Later maakte Hurst er nog 4-2 van.

Met behulp van computers die voor een driedimensionale weergave zorgden, denken de Engelse onderzoekers definitief te hebben aangetoond dat de spelleiders in de fout zijn gegaan. Wedstrijdbeelden gaven ook na uitgebreide analyses nooit definitief uitsluitsel.

Dienst zei vorig jaar in een vraaggesprek met Der Spiegel al eens tot onsteltenis van vele Duitsers dat de kans groot was dat hij in 1966 een verkeerde beslissing had genomen. Bachramov, die op het cruciale moment ver van de achterlijn was verwijderd, is enige jaren geleden overleden.

Twee andere video-analyses hebben de wereldbond FIFA bewogen tot het geven van 'ernstige' berispingen aan de voetbalbonden van Duitsland en Portugal. Beide organisaties lieten vorig seizoen een wedstrijd overspelen wegens een vermeende arbitrale dwaling. Volgens een verklaring van de FIFA hebben beide bonden de reglementen genegeerd.

'Beslissingen van de scheidsrechter zijn en blijven onherroepelijk', stelt de tuchtcommissie. De FIFA heeft de twee lidstaten opgedragen de uitslag van de eerste wedstrijd alsnog in de boeken op te nemen en de tweede uitslag te schrappen. Bij herhaling van het vergrijp dreigt een uitsluiting voor het toernooi om de wereldtitel.

De Duitse voetbalbond annuleerde de uitslag van de wedstrijd tussen VfB Leipzig en FC Chemnitz (2-3) in de Tweede Bundesliga. De bond concludeerde dat een Leipzig-speler ten onrechte de rode kaart had gekregen. Leipzig won het overgespeelde duel met 1-0. In Portugal was bij Benfica - Sporting (1-2 en 2-0) sprake van een soortgelijke situatie.

Meer over