Doellijntechnologie op EK voetbal in Frankrijk

Op het komende EK voetbal in Frankrijk wordt doellijntechnologie gebruikt. Dat heeft de Europese bond UEFA vrijdag definitief besloten. Met die technologie kan een scheidsrechter zien of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

null Beeld epa
Beeld epa

Ook in de Champions League zal de technologie zijn intrede doen in het seizoen 2016-2017. Het jaar erop volgt de Europa League. De UEFA maakt op korte termijn bekend welk bedrijf de doellijntechnologie mag leveren. Bij Europese duels blijven bovendien extra scheidsrechters op de achterlijnen actief, de zogeheten vijfde en zesde officials.

Lange tijd was de UEFA met voorzitter Michel Platini fel tegen gebruik van technologische hulpmiddelen in het voetbal, maar in navolging van de FIFA is ook de Europese bond inmiddels overstag gegaan. 'Het is onderdeel van de wereld waarin we leven', zei secretaris-generaal Gianni Infantino. 'Dit gaat ons helpen. Het neemt alle twijfel weg of een bal wel of niet over de lijn is.'

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt al gebruikgemaakt van doellijntechnologie. Ook bij het WK van 2014 in Brazilië hielden camera's tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was.

Engelsen weten het zeker: spookgoal Hurst terecht goedgekeurd

De Engelsen weten het nu zeker: na vijftig jaar is eindelijk een einde gekomen aan de discussie rond de omstreden goal van Engelsman Geoff Hurst in de verlenging van de WK-finale tegen Duitsland in 1966. Niks geen spookdoelpunt of cadeautje van de Azerische grensrechter Tofiq Bahramov. Op basis van een computersimulatie die maandagavond te zien was op Sky Sports zou onomstotelijk vaststaan dat Hurst doelpunt destijds terecht is goedgekeurd.

Camera's bij WK

Ook bij het WK van vorig jaar in Brazilië hielden camera's tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was. Tijdens het duel tussen Frankrijk en Honduras werd voor het eerst tijdens een WK een doelpunt toegekend op basis van doellijntechnologie. Een tegendraads schot van de Franse aanvaller Karim Benzema raakte de verre paal, rolde over de doellijn terug naar de eerste paal, waarna de bal via de Hondurese doelman Noel Valladares nipt over de doellijn verdween.

In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van het dure HawkEye-systeem. Op 8 maart 2015 werd voor het eerst een doelpunt goedgekeurd op basis van dat systeem. Lex Immers scoorde toen voor Feyenoord tegen NAC in de Kuip, omdat NAC-verdediger Ruben Ligeon de bal van achter de doellijn wegwerkte.

Meer over