Doel: kampioen en de beker

Hoewel Ajax en aanvoerder Jan Vertonghen nog bakkeleien over de verdeling van de transfersom die Tottenham Hotspur voor hem wil betalen (12 miljoen euro), houdt trainer Frank de Boer er rekening mee dat de Belg naar Londen verhuist. 'Ze komen er wel uit', zei hij woensdag voor aanvang van de eerste training van zijn selectie.

AMSTERDAM - Vertonghen vindt dat hij contractueel recht heeft op 15 procent van de transfersom. Ajax betwist dat. Maar de transfer is heel dichtbij, weet Frank de Boer niettemin. 'Ze komen er wel uit, en zo niet, dan staat Jan vanaf maandag weer bij ons op het trainingsveld.'

Daar viel woensdag vooral het aantal jonge spelers op dat zich bij de selectie heeft gevoegd. Met de komst van Davy Klaassen, Joël Veltman, Stefano Denswill en doelman Mickey van der Hart heeft Ajax voorlopig ingezet op verjonging.

Natuurlijk had De Boer de pijlsnelle rechterspits van Heerenveen, Luciano Narsingh, graag begroet. De Boer: 'We hebben hem een goede aanbieding gedaan, zonder dat we nog met Heerenveen over een transfersom hebben gesproken. Ik lees dat PSV ook met hem in gesprek is, dus ik wacht maar af. Eén ding is zeker, we gaan onze aanbieding niet verhogen. We hebben zijn waarde bepaald en die staat vast. Dat is zoals Ajax werkt, we willen een gezonde club blijven en geven pas geld uit nadat we het hebben binnengekregen.'

Dat nieuwe limietstelsel heeft consequenties. Ismail Aissati heeft een nieuwe aanbieding afgewezen en keert daardoor niet terug bij Ajax. De Boer: 'Het aanbod dat we hem hebben gedaan is op basis van wat wij hem waard vinden. Dat bedrag lag aanzienlijk lager dan wat hij zichzelf waard vindt. Dan houdt het op.'

Ook voor de Rus Dmitri Boelikin zit zijn tijd bij Ajax erop. Hij stond gisteren nog wel op het trainingsveld, maar als zondag zijn contract afloopt, vertrekt hij.

Ondertussen heeft Frank de Boer tot 31 augustus de tijd om zijn selectie aan te vullen en te versterken, en hij kent de financiële beperkingen van de club. Dat kost hem, zegt hij, geen moeite. De ontwikkeling van zijn ploeg moet vooral komen uit door Ajax opgeleide talenten.

Dat moet ook het beeld van de club zijn in de nieuwe competitie. Alleen als de breuk met Vertonghen definitief is en ook rechtsback Gregory van der Wiel nog de financiële klapper kan maken die hij begeert, zal De Boer opnieuw pleiten voor de komst van een ervaren leider van de afweer. Niklas Moisander van AZ blijft daarvoor een kandidaat.

Het moet Ajax volgens zijn trainer wel lukken de bij buitenlandse topclubs populaire Anita te behouden en ofschoon hij eerder om de komst van een nieuwe linksback vroeg, zegt De Boer nu dat hij op die positie geen problemen heeft.

Ajax' doelstelling blijft kampioen worden en de beker winnen. De Boer: 'Maar je moet vooral in de eerste competitierondes eerst maar eens zien hoe reëel die doelstelling is. Vorig jaar stonden we er bij de start van de voorbereiding beter voor dan nu, omdat de selectie goeddeels was ingevuld. Nu kan er nog van alles gebeuren.'

De eind vorig seizoen lang geblesseerde Sulejmani heeft een nieuw contract aangeboden gekregen, Mounir El Hamdaoui begint bij Jong Ajax, net als de van RKC teruggekeerde Geoffrey Castillion.

Dat zijn naam de afgelopen weken bij het ontbreken van een nieuw voetbalsucces van het Nederlands elftal werd genoemd, streelde Frank de Boers ego. Maar de waardering met terugwerkende kracht voor zijn rol als assistent van Bert van Marwijk bij het WK van 2010 wil hij ook wel relativeren.

'Ik denk dat Van Marwijks assistenten ook kunnen wat ik heb gedaan, maar wij hadden in 2010 het voordeel dat spelers als Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart toen bij hun clubs weinig speelden. Nu zijn het in hun competitie uitblinkers die hun kunstje ook op het podium van het EK willen vertonen. Zo veel EK's kun je als voetballer namelijk niet spelen. Een luxeprobleem kan dus ook heel betrekkelijk zijn.'

undefined

Meer over