Doekle Terpstra weg bij Hogeschool Inholland

Doekle Terpstra vertrekt als bestuursvoorzitter van de Hogeschool Inholland. Dat heeft een woordvoerster van de instelling vrijdagavond gezegd. Ze wilde niet zeggen waarom en wanneer Terpstra vertrekt.

Terpstra in 2011 bij zijn eerste informatiebijeenkomst als bestuursvoorzitter van Inholland, in Diemen. Beeld anp
Terpstra in 2011 bij zijn eerste informatiebijeenkomst als bestuursvoorzitter van Inholland, in Diemen.Beeld anp

Terpstra (57) stond sinds eind 2010 aan het roer van Hogeschool Inholland. De opleidingsinstelling had toen te kampen met vele problemen, waaronder ondermaats onderwijs. Ook had het voormalige bestuur exorbitant hoge bedragen gedeclareerd die niets met onderwijs te maken hadden.

Terpstra werd aangesteld om orde op zaken te stellen. Inholland 'staat aan de rand van het ravijn', zei hij bij zijn aantreden. Terpstra zou een jaar blijven, maar zijn contract werd een paar keer verlengd.

Terpstra meldde zijn vertrek vandaag per e-mail aan alle medewerkers. Daarin schrijft hij: 'In goede samenspraak met de Raad van Toezicht heb ik besloten mijn verbinding met de hogeschool niet te verlengen. Een nieuwe fase van ontwikkeling vraagt ook weer een nieuw en bijpassend voorzitterschap. In de komende maanden zal de Raad van Toezicht daarom op zoek gaan naar mijn opvolger.'

Volgens Terpstra wordt Inholland 'in toenemende mate weer een normale hogeschool'.

Terpstra was van 1999 tot 2005 voorzitter van de christelijke vakbond CNV. Na zijn vertrek werd hij voorzitter van de HBO-raad. Ook leidde hij de schaatsbond KNSB van 2009 tot vorig jaar. Hij stapte daar op na felle kritiek van Sven Kramer. Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage sloten zich daarbij aan.

'Ik gun Inholland een bovenmeester'
Hogeschool Inholland 'komt vanuit de crisis nu in een periode van rust, reinheid en regelmaat' en heeft daarom een leider nodig die verstand heeft van onderwijs. 'Ik heb mijn bijdrage geleverd aan het bestrijden van de crisis. Ik gun de school nu een bovenmeester', zei Terpstra in een toelichting tegen persbureau ANP.

Bij zijn aantreden kampte de instelling met veel problemen: tientallen diploma's bleken ten onrechte te zijn afgegeven, sommige opleidingen waren volgens de inspectie 'hbo-onwaardig' en ex-bestuursleden zouden ten onrechte tonnen hebben gedeclareerd. 'We hebben de school nieuw perspectief gebracht. Ik ben heel erg trots op wat we hebben bewerkstelligd. Ik heb genoten van de rol die ik heb mogen vervullen', aldus Terpstra.

Terpstra weet nog niet wat zijn volgende baan wordt. 'Ik heb geen idee wat ik ga doen. Laat de volgende professionele crisis maar komen.'

Morgen in de Volkskrant: Hoe kijkt Doekle Terpstra terug op zijn tijd bij Inholland? 'Het management groeide als zelfrijzend deeg'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over