Doe normaal man? Doe sexy man

De ingezonden brieven van vrijdag 3 februari.

Redactie
Mark Rutte. Beeld anp
Mark Rutte.Beeld anp

Brief van de dag: Doe normaal man?

Beste Mark,

Afgelopen week vertaalde klas 3P van het gymnasium het New York Times-artikel van eind januari Dutch leader takes Trump-like turn in face of hard-right challenge. Best moeilijk in goed Nederlands. Klas 2V van de mavo kreeg daarom een huiswerkopdracht over Act normal or leave: zoek thuis zoveel mogelijke synoniemen op voor normaal. Dinsdag in de godsdienstles tijdens het derde uur kwamen ze langs. Ze wisselden van gewoon tot gemiddeld. Joost had er werk van gemaakt: 'Meneer, normaal komt van norm.' Boks! Daar kun je als docent iets mee. Elke leerling weet: als een toets bovengemiddeld slecht gemaakt is dan verandert de leraar soms de norm. En krijg je er een punt bij. De norm ligt niet vast. Die wisselt per resultaat, context, omgeving, cultuur of godsdienst. De 45-minutenles was over met de uitleg hoe modegevoelig de norm is. Kijk maar naar de lengte van de damesrok. Van minirok tot vorig jaar zomer een soort van halve-billenbroekje op veel scholen. Hilarisch hoogtepunt van de les was daarom de carnavalshit Antaro, lekker met je kontje schudden altijd feest. De lesafsluiting was gelukkig wel weer serieus, het nadoen van de woordenwisseling in de Tweede Kamer tussen Wilders en jou: 'Doe normaal man, doe zelf normaal man', waar de klas voor jou van maakte: 'Doe sexy man.' Dit met het oog op 1,6 miljoen jonge stemmers. Duimpje.

Peter Kattenberg, godsdienstleraar Visser 't Hooft Lyceum, Leiderdorp

Lijsttrekkersdebat

Mark Rutte en Geert Wilders hebben geen belang bij een debat met meerdere lijsttrekkers en dreigen met boycot (Ten eerste, 2 februari).

Is een debat bedoeld om te zorgen dat je regeert of om je visie voor het voetlicht te brengen?

Zonder visie kiezers trekken en liefst ook niet debatteren over visie. Angsthazerij bepaalt de politiek en niet visie of een ideaal. Ben ik nou gek?

Yvonne Snikkers, Utrecht

Rug recht houden

VVD en PVV dreigen het lijsttrekkersdebat van RTL4 te boycotten als er meer dan vier partijen mee doen. Peilingen voor de vierde partij liggen zo dicht bijeen dat meer dan vier partijen uitnodigen gerechtvaardigd is. RTL4 wil heldere, spraakmakende tv. Tien lijsttrekkers krijg je nu eenmaal lastig in beeld. Het uitnodigen van de lijsttrekkers op basis van peilingen is ingewikkeld. Iedere peiling geeft een ander resultaat.

RTL4 moet de rug recht houden. Deze tijd vraagt om onafhankelijke media. De politiek mag niet dicteren hoe een tv-programma er uit ziet. Dan denk je toch al snel aan Berlusconi of Poetin. Als Rutte en Wilders niet komen, spint RTL4 vast garen bij de ophef hierover. Vervolgens ontstaat er ruimte voor de hoogst gewaardeerde partijen.

Andries de Marez Oyens, Amsterdam

Rabobank

Aanklacht tegen Rabobank: 'Top mede schuldig aan misdaden Mexicaanse drugskartels' (Ten eerste, 2 februari ). 'Een aandeel in elkaar.'

Rein Meijer, Hengelo

Feiten zijn feiten

Jannet Vaessen bepleit een meer wetenschappelijke benadering in de journalistiek (O&D, 2 februari). Vooral de omgang met onbewuste vooroordelen benadrukt zij. Inspiratie halen uit de wetenschappelijke wereld en methode lijkt mij een uitstekend uitgangspunt.

De foto van de slechts gedeeltelijk gevulde National Mall bij de inauguratie van Trump was een reactie op de uitspraak van Trumps woordvoerder Sean Spicer. Hij beweerde simpelweg dat het de grootste menigte was die getuige was van een presidentiële inauguratie. Aantoonbaar onjuist - en dat is wat de media lieten zien.

Dat heeft geen duiding nodig.

Als er één persoon is die met behulp van 'duiding' de feiten naar zijn hand probeert te zetten, dan is het wel Trump. De man is een manipulator eerste klas die het regelmatig heeft over 'alternatieve feiten'.

Alternatieve feiten? Houd toch op! Hier wordt keiharde propaganda gevoerd. Deze tendens in de huidige populistische politiek vind ik een zeer verontrustend ontwikkeling. Alle alarmbellen zouden moeten afgaan bij iedereen met een sterke afkeer van seksisme, fascisme en racisme.

Max Duijsens, Leiderdorp

Sean Spicer. Beeld ap
Sean Spicer.Beeld ap

We are here

Ik begrijp de noodkreet van Boelie Elzen (Geachte redactie, 2 februari) heel goed. Ook ik had me al afgevraagd waar al die niet-normale 'volbloed' Nederlanders heen moeten gaan. Misschien kunnen Boelie - en vele lotgenoten - aansluiting zoeken bij de groep 'We are here' die al jaren in Amsterdam rondzwerft?

Wim van Kooten, Amsterdam

Kortzichtigheid

Het productiequotum voor suikerbieten wordt losgelaten (Suikerbietenboeren mogen helemaal los, Ten eerste, 2 februari). Dit zal, net als wat met melk gebeurde, leiden tot overproductie en kelderende prijzen, boeren die failliet dreigen te gaan, en aankloppen bij de overheid. Kortzichtigheid is troef bij de EU.

Hans van Noord, Utrecht

Leo de Jonge op zijn akker in Zeewolde waar hij suikerbieten gaat telen. Beeld Aurélie Geurts
Leo de Jonge op zijn akker in Zeewolde waar hij suikerbieten gaat telen.Beeld Aurélie Geurts

Verkeerde medicijnen

Er is woede over het sinds 2008 stijgende aantal ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik (Ten eerste, 2 februari). Sinds die tijd hanteren zorgverzekeraars het 'preferentiebeleid'. Alleen het goedkoopste middel wordt vergoed. Zowat elk kwartaal wisselen de prijzen en elke verzekeraar hanteert zijn eigen meetmoment. Dat betekent een ander merk, een ander doosje, een andere kleur en vorm van tablet. Logisch dat veelslikkers (vaak ouderen) verward raken en net het verkeerde of, nog erger, elkaars pillen innemen.

J.H. ten Have, Tiel

Meer over