Doe-het-zelfketens in moordende veldslag

AMSTERDAM - Met het Paasweekeinde in aantocht bereiden bouwmarkten een nieuwe ronde voor in de slopende doe-het-zelfoorlog. Zo steekt Praxis deze week de lont in het kruitvat door tijdelijk ook alle kortingsbonnen uit de kleurige folders van rivalen te accepteren; de kortingen kunnen oplopen tot tientallen procenten.

Zo hoopt de keten zijn slag te slaan in de moordende concurrentie die heerst in de bouwmarktbranche.

Ketens als Gamma, Hornbach, Karwei, Praxis en Hubo hebben het zwaar door het aanhoudend zwakke consumentenvertrouwen. De doe-het-zelfzaken draaiden vorig jaar een kwart minder omzet dan voor de crisis.

Bovendien blijft het gevecht om de klussende klant niet meer beperkt tot andere bouwmarkten, maar rukken in de lente ook nieuwe rivalen op: grote tuincentra als Intratuin en GroenRijk bijvoorbeeld. Vorige maand kwam daar een nieuwe en gevreesde concurrent bij: internetreus Bol.com verkoopt nu ook klusartikelen.

En de consument is zuinig. De omzet van de bouwmarkten was in 2008 nog ruim 4 miljard euro. Vorig jaar was dat ruim 3 miljard, een kwart minder, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. De impasse op de huizenmarkt speelt een grote rol. 'Mensen zijn minder gaan klussen, vooral omdat ze minder vaak verhuizen', zegt Harm-Jan Stoter, de directeur van Intergamma, waartoe de driehonderd winkels van Gamma en Karwei behoren.

De consumentenbestedingen dalen over de hele linie al anderhalf jaar, elke maand opnieuw. Vrijdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de totale uitgaven in januari weer met 2,3 procent zijn gezakt.

De doe-het-zelfzaken willen liever geen vergelijking maken met de supermarktoorlog, die al tien jaar woedt. 'Natuurlijk is het een sterk concurrerende markt, maar het is niet zo dat wij net als de supermarkten alle prijzen kunnen blijven verlagen. We stunten met acties', zegt marketingmanager Hans van Hooren van DGN Retail, dat ruim vierhonderd filialen van Hubo, Fixet en Multimate telt. Precies wat ook Praxis doet.

undefined

Meer over