Update

Dodental zware aardbeving China opgelopen naar 47

Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter heeft maandagochtend (lokale tijd) de provincie Gansu in het noordwesten van China getroffen. Daarbij zouden tenminste 47 doden en bijna 300 gewonden zijn gevallen. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Inwoners van Dingxi gaan de straat op na de aarbeving. Beeld afp
Inwoners van Dingxi gaan de straat op na de aarbeving.Beeld afp

De beving duurde volgens getuigen ongeveer een minuut. Volgens de United States Geological Survey ging het om een beving met een kracht van 5.9 op de Schaal van Richter; Xinhua houdt het op een kracht van 6.6 op die schaal. Ongeveer anderhalf uur na de eerste beving volgde een nieuwe schok die volgens Xinhua een kracht van 5,6 op de Schaal van Richter had.

De aardbeving trof rond kwart voor 2 (Nederlandse tijd) een afgelegen bergachtig deel van de districten Minxian en Zhangxian, ongeveer 170 kilometer van de provinciehoofdstad Lanzhou. Acht plaatsen zouden ernstig zijn beschadigd door overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de beving.

De aardbeving zou een onbekend aantal huizen rondom het epicentrum, de stad Dingxi, hebben verwoest. In de relatief lichtbevolkte regio wonen zo'n 26 miljoen mensen.

Volgens de USGS bestaat er een kans op significante schade in het gebied. Zo'n 22.000 inwoners zouden een 'zeer zware beving' hebben gevoeld en 127.000 een 'zware beving'.

Meer over