Dodental hotelramp Mekka tot 76 gestegen

Het dodental als gevolg van het instorten van een hotel in Mekka, donderdag, is gestegen tot 76. Dat hebben de Saudische autoriteiten vrijdag bekendgemaakt....

De reddingswerkzaamheden gingen vrijdag door, maar er werden geen mensen meer levend onder het puin vandaan gehaald. Naasten hebben de gehele nacht op de rampplek gewacht op nieuws over de slachtoffers.

Het gebouw dat is ingestort is het acht verdiepingen tellende, veertig jaar oude Lulu'at al-Khair dat gedeeltelijk werd gebruikt als een soort hotel. Het was gelegen aan de zogenaamde Poort van de Vrede, op zo'n zestig meter afstand van de Grote Moskee.

Een anonieme ambtenaar wist de televisiezender Al-Ekhbariya te vertellen dat het een en ander aan de fundering van het gebouw schortte en dat het daarom zou zijn bezweken. De bedrijfsleider van het hotel sprak dat echter tegen. Hij weet de ramp aan de wil van Allah.

In Mekka zijn momenteel miljoenen moslims bijeen in het kader van de jaarlijkse hadj, de islamitische bedevaart. Het aantal pelgrims dat zich naar Mekka begeeft is de laatste vijftien jaar elf keer zo groot geworden. De Saudische regering heeft miljarden euro's uitgegeven om de infrastructuur zodanig te verbeteren dat de hadj zonder problemen kan verlopen. Maar geregeld vallen er tijdens de bedevaart toch doden.

De ergste ramp voltrok zich in 1990. In een over volle voetgangerstunnel die naar heilige plaatsen leidde werden toen 1.426 pelgrims onder de voet gelopen. In 2004 werden 251 mensen vertrapt toen tijdens een ritueel genaamd 'het stenigen van de duivel' paniek uitbrak. Ongelukken tijdens dat ritueel kostten in de jaren 90 ook al honderden mensen het leven.

Meer over