Dodental brand nachtclub Boekarest loopt op tot 41

Acht dagen na de verwoestende brand in een nachtclub in Boekarest is het dodental gestegen tot 41. De ramp was aanleiding voor massale straatprotesten, wat resulteerde in het opstappen van premier Victor Ponta. Veel Roemenen wijzen corruptie en daarmee ook de regering aan als verantwoordelijk voor de gebeurtenis.

De Poolse president Andrzjez Duda plaatst een kaarsje nabij de nachtclub waar vorige week een brand uitbrak die 39 mensen het leven kostte. Beeld epa
De Poolse president Andrzjez Duda plaatst een kaarsje nabij de nachtclub waar vorige week een brand uitbrak die 39 mensen het leven kostte.Beeld epa

Negen bezoekers van de club bezweken zaterdag aan hun verwondingen. Twee patiënten overleden kort na hun aankomst in Nederland, waar ze vanuit Boekarest naartoe waren gevlogen voor verdere behandeling. Een van deze slachtoffers had de Italiaanse nationaliteit. De anderen stierven in Boekarest.

De NOS sprak met Kees van der Vlies van het Rotterdamse Maasland Ziekenhuis over het vervoer van de patiënten. 'Hun toestand was stabiel genoeg, maar het is bekend dat dergelijk kritische patiënten snel achteruit kunnen gaan. De toestand kan van uur tot uur verschillen.' De zes andere patiënten die naar Nederland gevlogen zijn worden nu behandeld.

In totaal lagen zaterdag nog 105 gewonden in ziekenhuizen in Boekarest, van wie 46 in kritieke toestand. Omdat er in Roemenië niet genoeg speciale bedden voor brandwondenslachtoffers zijn, werden acht patiënten zaterdag naar Rotterdam en Brussel gebracht.

Geest van '89

Na de brand in de nachtclub braken in Roemenië protesten uit, maar concrete eisen hebben de betogers na het aftreden van premier Ponta niet. Duidelijk is wel dat de hele politieke elite het moet ontgelden. De Volkskrant sprak één van de demonstranten (+).

Vuurwerk

De brand brak uit tijdens het optreden van een rockband, waarbij vuurwerk werd afgestoken. De drie eigenaren van de club zitten op verdenking van doodslag door nalatigheid in voorarrest.

Zaterdag zeiden anticorruptieaanklagers dat ook de burgemeester van het district waar club Colectiv is gevestigd, in hechtenis is genomen. Hij was in de nasleep van de protesten al afgetreden. Ze zeiden dat er bewijs is dat de burgemeester een werkvergunning voor de club had afgegeven ondanks het feit dat de brandweer geen toestemming had verleend.

Een demonstratie in de straten van Boekarest Beeld epa
Een demonstratie in de straten van BoekarestBeeld epa
Meer over