Dodental Bangladesh blijft oplopen

Meer dan een week na het instorten van een complex met kledingfabrieken in Bangladesh loopt het dodental nog altijd op. Tot op heden zijn ruim 500 lichamen geborgen. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Redactie
Mensen zoeken tussen de resten van het ingestorte pand in Dhaka. Beeld REUTERS
Mensen zoeken tussen de resten van het ingestorte pand in Dhaka.Beeld REUTERS

Inmiddels zijn negen mensen gearresteerd. De laatste aanhouding was een ingenieur die vlak voor de ramp vorige week woensdag had gewaarschuwd dat het acht verdiepingen tellende complex Rana Plaza onveilig was. Onder de arrestanten is ook de eigenaar van het pand net buiten de hoofdstad Dhaka.

De ramp heeft opnieuw de aandacht gevestigd op westerse bedrijven die goedkoop kleding laten maken in Bangladesh. Volgens critici waarborgen zij de veiligheid van kledingarbeiders onvoldoende. Vorig jaar kwamen ook al 112 mensen om het leven door een brand in de Tazreen-fabriek, die onder meer produceerde voor C&A.

Donderdag werd bekend dat vijf westerse kledingketens compensatie gaan betalen aan de slachtoffers. Schone Kleren Campagne (SKC), een internationaal netwerk dat streeft naar betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, sprak van een 'hoopgevende eerste stap'. Het gaat om de Ierse winkelketen Primark, het Britse bedrijf Matalan, het Canadese Loblaw, El Corte Ingles uit Spanje en PVT uit Denemarken.

undefined

Meer over