Dodental aardverschuivingen Birma loopt op tot 113

Militairen, agenten en vrijwilligers in Myanmar zijn maandag nog altijd lichamen aan het bergen na de aardverschuiving van afgelopen zaterdag. Het dodental staat inmiddels op zeker 113, zei een lokale functionaris. Meer dan honderd mensen worden nog vermist.

null Beeld anp
Beeld anp

De aardverschuiving vond plaats in de buurt van een jademijn. De meeste slachtoffers zijn waarschijnlijk mensen die in een berg restafval aan het zoeken waren naar kleine stukjes edelsteen.

Het drama voltrok zich zaterdagnacht bij een aantal jademijnen in de deelstaat Kachin. Omdat de grond rond 03.00 uur begon te schuiven werden veel slapende mijnwerkers in hun hutten begraven, zeiden de autoriteiten.

Een ooggetuige zegt tegen de BBC dat er lijken onder het afval vandaan zijn gehaald. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe 113 lichamen geborgen. Waardoor de aardverschuiving is ontstaan, is onduidelijk.

Jade

In de staat Kachin wordt veel jade gewonnen. De werkomstandigheden in de mijnen zijn echter slecht en de bevolking profiteert niet van de miljardenopbrengst van de jade-industrie in Birma.

De meeste inkomsten van de jade-industrie in Birma belanden bij mensen en bedrijven die banden hebben met het militaire machtsblok in het land, zegt de organisatie Global Witness, een groep die wereldwijd onderzoek doet naar corruptie en de uitbuiting van mensen en grondstoffen. Het grootste deel van Kachin is straatarm en moet het zonder fatsoenlijke wegen of een degelijke energievoorziening stellen. Het heroïnegebruik in het gebied is enorm.

Meer over