Dodental aardbeving stijgt tot 1700

De zware aardbeving die in de nacht van maandag op dinsdag Taiwan trof, heeft aan zeker 1700 mensen het leven gekost....

Reddingswerkers waren de hele dag bezig om slachtoffers te bevrijden. Het werk wordt bemoeilijkt doordat de wegen naar het binnenland zwaar beschadigd zijn. Ook zorgden duizend kleine naschokken voor paniek.

Het epicentrum van de aardbeving lag 145 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Taipei in eendunbevolkt berggebied. In de nabijgelegen steden Taichung en Nantou vielen de meeste slachtoffers. Meer dan honderd gebouwen stortten in Nantou in. In Taipei zelf, waar 2,7 miljoen mensen wonen, bleef de schade beperkt.

Buurland China heeft onmiddellijk hulp aangeboden. 'De catastrofe van onze Taiwanese landgenoten heeft grote invloed op het hart van alle Chinezen', verklaarde de Chinese president Jiang Zemin. '

China beschouwt Taiwan, dat sinds 1949 zelfbesturend is, als een afvallige provincie. De laatste maanden liepen de spanningen tussen beide landen hoog op. Taiwanese autoriteiten wilden nog niet bekend maken of ze de hulp accepteren.

Japan stuurt 100 reddingswerkers op verzoek van de VN. Ook Turkije kondigde aan een reddingsteam naar Taiwan te vliegen.

De aardbeving in Taiwan had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, waarmee hij krachtiger was dan de aardbeving die in augustus in Turkije aan 15 duizend mensen het leven kostte. Omdat de bouwvoorschriften in Taiwan beter worden nageleefd dan in Turkije, vielen er minder slachtoffers.

Taiwan heeft jaarlijks met tientallen aardschokken te kampen, maar meestal ligt het epicentrum in de Grote Oceaan, waardoor de schade beperkt blijft.

Meer over