Update

Dodental aardbeving Chili loopt op naar acht

Het dodental van de aardbeving in Chili is opgelopen naar acht. De regering sprak eerder over vijf slachtoffers maar verhoogde het cijfer donderdag, nadat de tsunamiwaarschuwing voor het hele land was ingetrokken. 'We moeten terug naar het alledaagse leven, maar waakzaam blijven', zei minister van Binnenlandse Zaken Jorge Burgos. Lokale media melden dat nog één persoon wordt vermist.

redactie
In Santiago komen mensen samen op straat om het verloop van de verdere gebeurtenissen af te wachten. Beeld afp
In Santiago komen mensen samen op straat om het verloop van de verdere gebeurtenissen af te wachten.Beeld afp

Zeker een miljoen mensen moesten noodgedwongen hun huis verlaten nadat voor de kust van Chili, ten noordwesten van Illapel in het centrum van het land, een zeer zware aardbeving plaatsvond met een kracht van 8,3 op de Schaal van Richter.

Het epicentrum van de beving lag ten westen van Illapel, ongeveer 170 kilometer ten noordwesten van de havenstad Valparaiso, aldus het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau (USGS). De beving veroorzaakte veel schade aan huizen. Op televisiebeelden is te zien dat mensen in paniek bij elkaar komen op straat. Vlak na de eerste grote schok volgden nog twee krachtige naschokken van 6.2 en 6.4 op de schaal van Richter.

Mensen in Santiago voelden de beving ook, bericht het Amerikaanse persagentschap AP. Daar wonen ruim 6 miljoen mensen. Gebouwen schudden op hun grondvesten en inwoners renden in paniek de straat op. Er waren meer dan tien naschokken, waarvan de sterkste een kracht van 7.6 had. De aardbeving werd tot in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gevoeld.

null Beeld VKgraph
Beeld VKgraph

Vloedgolven

Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

De politie patrouilleert door de straten van Valpraiso. Beeld ap
De politie patrouilleert door de straten van Valpraiso.Beeld ap

'Stad is in paniek'

Zeker een van de doden viel in Illapel, waar veel schade aan gebouwen is. De burgemeester van Illapel, dat op ongeveer 50 kilometer van het epicentrum ligt, zei dat een van zijn inwoners omkwam toen een muur instortte. Vijftien anderen zouden gewond zijn geraakt.

De burgemeester van Illapel, Denis Cortes, zei tegen een lokaal televisiestation dat de elektriciteit in de stad is uitgevallen. 'We zijn erg bang, onze stad is in paniek.'

In 2010 kwamen meer dan 500 mensen in Chili om het leven, toen het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.8. De tsunami die daarop volgde spoelde huizen en havens weg. Zo'n 220.000 woningen werden vernield.

Mensen rennen in paniek een winkel in Santiago uit. Beeld afp
Mensen rennen in paniek een winkel in Santiago uit.Beeld afp
Meer over