NieuwsSomalië

Dodenaantal zelfmoordaanslag hotel Somalië stijgt, Kenianen, Amerikanen, Tanzanianen en Brit onder slachtoffers

Het dodental van de zelfmoordaanval op een hotel in Somalië is gestegen naar 26. Onder de slachtoffers zijn Kenianen, Amerikanen, Tanzanianen en een Brit, zei de president van de regio Jubbaland.

Redactie
Een militair konvooi rijdt door de straten van Kismayo. (archieffoto) Beeld AFP
Een militair konvooi rijdt door de straten van Kismayo. (archieffoto)Beeld AFP

Een zelfmoordenaar blies zich op bij het hotel in havenstad Kismayo in het zuiden van Somalië, waarna een groep gewapende mannen het hotel bestormde. Pas zaterdagochtend kreeg de politie de situatie onder controle.

Terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. In het hotel was een bijeenkomst met politici. Onder de doden is een presidentskandidaat voor de regionale verkiezingen.

Het onafhankelijke radiostation Radio Dalsan bevestigde tegenover Associated Press dat de Canadese journaliste Hodan Nalayeh en haar man, Farid Jama Suleiman, tot de slachtoffers behoren. Nalayeh, geboren in Somalië, maar opgegroeid in Canada, is eigenaar van Integration TV, een internationaal webgebaseerd videoproductiebedrijf gericht op Somalische kijkers over de hele wereld.

De terroristische groepering al-Shabaab controleert grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië en voert regelmatig aanvallen uit op ordehandhavers en burgers. Amerikaanse soldaten en vredestroepen van de Afrikaanse Unie staan de regering bij in de strijd tegen de soennitisch-extremistische groep.

Meer over