Doden en vermisten door aardverschuiving in Peru

Door aardverschuivingen vlakbij de beroemde Inca-ruïnes van Machu Picchu in Peru is zaterdag zeker een dode gevallen. Tien mensen worden vermist...

ANP

Een van de modderstromen verwoestte een spoorlijn bij de hooggelegen eeuwenoude citadel van Machu Picchu. Daardoor zijn ongeveer 1500 toeristen gestrand. Onder de toeristen zijn volgens de Peruaanse autoriteiten geen doden gevallen. Onduidelijk is wanneer de herstelploegen van de Peruaanse spoorwegen klaar zullen zijn met de reparatie aan de rails.

De slachtoffers zijn allen inwoners van het dorpje Aguas Calientes. Daar zijn vijftien huizen vernield. Zestig mensen zijn dakloos geraakt.

Tijdens de lawines was ook de president van Peru, Alejandro Toledo, in Machu Picchu. Hij was vrijdag met een helikopter aangekomen om tv-opnames maken voor onder meer Discovery Channel. De president van het Andesland leidt nu de reddings- en bergingswerkzaamheden, aldus functionarissen. Hij heeft zijn presidentiële helikopter aangeboden voor het reddingswerk.

Machu Picchu, een ruïne van een complete Inca-stad, waaronder meerdere tempels, was vermoedelijk het heiligdom van de grote Inca-keizer Pachacutec. Het is gelegen op een bergrug, 2560 meter boven zeeniveau. Jaarlijks bezoeken een half miljoen toeristen het voormalige religieuze centrum van de Inca's.

Meer over