nieuwsIndia

Doden en gewonden bij demonstraties tegen Indiase minderhedenwet

De woensdag ingevoerde minderhedenwet leidt in India tot ongeregeldheden. In hoofdstad New Delhi kwam het tot harde confrontaties tussen politie en studenten. In de noordoostelijke provincie Assam vielen bij demonstraties twee doden. Tientallen mensen raakten gewond.

In onder meer Assam demonstreerden mensen tegen de nieuwe minderhedenwet. Beeld EPA
In onder meer Assam demonstreerden mensen tegen de nieuwe minderhedenwet.Beeld EPA

De omstreden wet geeft de Indiase nationaliteit aan zes religieuze minderheden uit door moslims gedomineerde buurlanden. Zij vestigden zich voor 2015 in India uit angst voor onderdrukking. Deze nieuwe, snelle route naar het staatsburgerschap geldt echter niet voor moslims, zelfs niet voor vervolgde moslims uit boeddhistische landen – zoals de Rohingya uit Myanmar.

Volgens de VN-mensenrechtencommissaris is de wet niet alleen ‘fundamenteel discriminerend’, maar druist die ook in tegen India’s verplichtingen op mensenrechtengebied en de seculiere Indiase grondwet. Binnenlandse critici van Modi verzetten zich in alle toonaarden tegen het gebruik van godsdienst als criterium. De bijna 200 miljoen moslims zien het als het zoveelste bewijs dat Modi’s partij hindoes op de eerste plaats stelt.

Met de wet lost Modi een verkiezingsbelofte in. Nu kan alleen het Indiase hooggerechtshof de wet alsnog afwijzen.

In de hoofdstad New Delhi kwam het tot harde confrontaties tussen studenten van de Jamia Millia Islamia Universiteit en de politie, die met traangas en wapenstokken optrad. In de noordoostelijke provincie Assam is het al dagen zeer onrustig. De politie schiet met losse flodders op de mensenmenigte. Daarbij vielen twee doden. Tientallen mensen raakten gewond. Betogers stichtten brand in treinstations en woningen van plaatselijke politici. Het leger is vandaag met duizenden militairen uitgerukt naar Assam.

Avondklok

De Japanse premier Shinzo Abe, die zondag enkele Japanse hulpprojecten in Assam zou bezoeken, heeft zijn komst uitgesteld. De ironie wil dat Modi hem juist in Assam wilde ontvangen ‘om de diversiteit van India te etaleren’. Deze theeproducerende regio grenst aan Bangladesh, herkomstland van veel vluchtelingen die door de nieuwe wet staatsburger worden. Inwoners van het overwegend islamitische gebied zijn woedend over de legalisering van vele duizenden mensen, die in hun ogen illegale migranten zijn. Islamitische activisten vrezen dat de wet misbruikt wordt om moslims te deporteren uit Assam en andere gebieden die van oudsher een islamitische bevolking hebben.

‘Niemand kan jullie rechten, unieke identiteit en prachtige cultuur afnemen’, probeerde Modi de woede met tweets te sussen. Die boodschap dringt niet door tot Assam: het internet is afgesloten en er is een avondklok ingesteld.

Bij de Jamia Millia Islamia Universiteit kwam het tot harde confrontaties tussen studenten en politie.  Beeld REUTERS
Bij de Jamia Millia Islamia Universiteit kwam het tot harde confrontaties tussen studenten en politie.Beeld REUTERS

Het verzet in deze regio is zo fel omdat de hele bevolking zich eerder moest registreren om illegale migranten te kunnen vinden. Bijna twee miljoen mensen – de helft moslim en de helft hindoe – konden niet bewijzen dat ze Indiaas staatsburger zijn en lopen het risico stateloos te worden. De minister van binnenlandse zaken Amit Shah heeft al gezegd de omstreden registratie ook in de rest van het land in te voeren om ‘de infiltranten’ te weren.

Meer over