Doden door overstromingen Centraal-Europa

Door overstromingen in Centraal-Europa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen.

In Saksen zijn drie doden te betreuren, aldus de politie van de Oost-Duitse deelstaat zaterdag.

Zij verdronken in een ondergelopen kelder in hun huis in het Ertsgebergte. De vrouw van 72, haar man van 74 en een buurman van 63 kwamen om toen zij bezittingen probeerden te redden uit de kelder. Reddingswerkers vonden hun lijken toen de kelder werd leeggepompt. Delen van de stad Zittau staan onder water en moeten worden geëvacueerd. ‘Hier heerst absolute chaos’, aldus een politiewoordvoerder.

In het noorden van Tsjechië vielen volgens persbureau CTK drie doden door het wassende water. Helikopters worden ingezet om mensen uit door de watermassa's ingesloten dorpen te bevrijden. Het treinverkeer van Tsjechië naar Duitsland is onderbroken.

In het zuiden van Polen kwam een persoon om het leven toen hij of zij werd meegesleurd door een aangezwollen rivier, aldus hulpverleners. De stad Bogatynia aan de Duitse grens staat bijna volledig onder water. Veel inwoners wachten op hun daken op hulp.

Bij een stuwmeer in Polen is een dam gebroken. In de Duitse stad Görlitz wordt daarom gevreesd voor een vloedgolf in de Neisse, een grensrivier tussen Duitsland en Polen. De bewoners zijn opgeroepen hoger gelegen oorden op te zoeken.

Een brandweerman waadt door het water in Keswick, in het noorden van Groot-Brittannië. (Reuters) Beeld REUTERS
Een brandweerman waadt door het water in Keswick, in het noorden van Groot-Brittannië. (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over