Doden door aanslagen in Oezbekistan

Door verscheidene aanslagen in Oezbekistan zijn maandag 19 mensen om het leven gekomen...

Alleen over de aanslag in Tasjkent, op de grootste markt van de hoofdstad, zijn details bekend. Daar blies een vrouw die een gordel met explosieven droeg zich op toen politieagenten haar voor een routinecontrole aanhielden. Even later brak een vuurgevecht uit met waarschijnlijk een medeplichtige die de hoofdstad per auto wilde ontvluchten.

De aanslagen zijn het werk van het 'internationaal terrorisme', liet de minister van Buitenlandse Zaken Sadyk Safayev weten. Het gaat om 'terorristische daden die wij ook uit het buitenland kennen en die zeer waarschijnlijk in het buitenland zijn voorbereid', aldus de minister. Hij voegde daar aan toe dat het gaat om pogingen 'de internationale coalitie tegen terrorisme te splijten'. Eerder maandag had een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat er in verband met de aanslagen verscheidene arrestaties zijn verricht.

De Verenigde Staten hebben alle Amerikanen in Oezbekistan gemaand 'uiterst waakzaam' te zijn. De Amerikaanse ambassade in Tasjkent liet weten bevreesd te zijn voor nieuwe aanslagen. In de voormalige sovjetrepubliek waren in 1999 ook enkele grotere bomaanslagen. De autoriteiten hielden toen de fundamentalistische oppositie tegen het autoritaire bewind van president Karimov verantwoordelijk.

Meer over