Doden door aanslagen in Irak

Aanslagen op een controlepost van de Iraakse Nationale Garde, op een politiebureau en op een Amerikaanse patrouille hebben maandag zeker 21 Irakezen het leven gekost. Door een roofoverval op medewerkers van het ministerie van Financiën vielen nog eens drie doden....

De aanslag op de controlepost gebeurde iets ten zuiden van de stad Baquba, ruim zestig kilometer ten noorden van Bagdad. Gewapende mannen openden het vuur op de militairen die de controlepost bemanden. Zeker zeven soldaten en een bewaker van een nabijgelegen pand kwamen om het leven. De aanvallers onthoofdden een soldaat die geknield lag voor het ochtendgebed. De afgelopen tijd zijn er al meer aanslagen gepleegd in Baquba.

In de stad Bayji, tweehonderd kilometer ten noorden van Bagdad in de zogeheten soennitische driehoek, kwamen zeker tien personen om toen een zelfmoordenaar een autobom liet ontploffen bij een politiebureau. Er zijn mogelijk twintig gewonden. De explosie was volgens getuigen tot op een afstand van zeven kilometer te horen. In de soennitische driehoek zijn Iraakse extremisten zeer actief.

Drie Iraakse burgers kwamen in de West-Iraakse stad Ramadi om het leven als gevolg van een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse patrouille. Vermoedelijk werden zij geraakt door kogels toen Amerikaanse militairen het vuur openden.

In de omgeving van de stad Suweira, 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, kwamen drie medewerkers van het ministerie van Financiën om het leven bij een roofoverval. De overvallers hielden hun auto staande, beroofden de mannen en schoten hen dood. De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde aanvankelijk dat het ging om een aanslag met een bomauto.

Meer over