Doden door aanslag op Deense ambassade Pakistan

De Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is maandag het doelwit geworden van een aanslag. Daarbij zijn zeker acht doden en dertig gewonden gevallen.

Onder de doden zijn twee politieagenten die voor de deur de wacht hielden, meldden plaatselijke media. De dader pleegde de aanslag met een krachtige autobom die een grote krater voor het pand veroorzaakte. Het was een zelfmoordaanslag die met een auto is uitgevoerd, bevestigde een anonieme veiligheidsfunctionaris.

Het onderkomen van de Nederlandse ambassadeur in de Pakistaanse hoofdstad liep lichte schade op. In de residentie vielen geen gewonden. Ambassadeur Willem Andreae was thuis op het moment van de aanslag.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei maandag geschokt te zijn over de aanslag. Hij riep de Pakistaanse regering op om alles te doen om de veiligheid van buitenlandse diplomaten te garanderen. Half april verplaatste Nederland de ambassade uit veiligheidsoverwegingen naar een hotel.

]]>

Het Deense kabinet zou maandagochtend in spoedzitting bijeen komen. Minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moeller zou een verklaring uitgeven na de bijeenkomst van de ministerraad.

Het was maandagochtend nog onduidelijk wie verantwoordelijk was voor de aanslag en of de commotie rond de Deense cartoons van de profeet Mohammed te maken heeft met de aanslag. Noorwegen evacueerde meteen zijn ambassade in Islambad na de explosie. De ambassade ligt niet ver van de Deense diplomatieke vestiging.

De enorme explosie, die een krater van een meter in de weg sloeg, was in grote delen van Islamabad te horen. Het terrein voor de ambassade lag bezaaid met glasscherven. Tientallen auto’s werden vernield. Een muur van de ambassade stortte in en de ruiten van het gebouw werden vernield.

Volgens een agent, Muhammad Ashraf, ontplofte een auto die voor de ambassade was geparkeerd rond één uur in de middag. ‘Ze waren doordrenkt met bloed’, aldus Muhammad Akhtar die voorbij reed en met een vriend gewonden naar het ziekenhuis bracht. ‘Ze hadden zware verwondingen.’

Ongerustheid
Een gebouw van een Pakistaanse ontwikkelingsorganisatie raakte wel zwaar beschadigd. Enkele tientallen van de honderd werknemers raakten gewond, de meesten door rondvliegende glasscherven. Volgens manager Anjum Masood was de organisatie al lange tijd ongerust over mogelijke aanslagen. Masood: ‘We hebben eerder hierover onze ongerustheid uitgesproken en dat we mogelijk zouden moesten verhuizen.’

De Pakistaanse hoofdstad wordt beschouwd als een van de veiligste steden van het land. Wel was er een aanslag in maart op een restaurant waarbij een Turkse hulpverlener werd gedood en vier FBI-werknemers gewond raakten.

Militanten van Al Qaida en de Taliban zijn verantwoordelijk voor een serie aanslagen in de rest van het land, de meeste gericht tegen Pakistaanse veiligheidseenheden. In het land wordt al sinds 2006 geregeld gedemonstreerd tegen Denemarken vanwege de cartoons van de profeet Mohammed.

Behalve Deense ambassades waren ook Noorse ambassades eerder het doelwit van woedende moslims die protesteerden tegen de cartoons. Nadat ook Noorse kranten de Deense spotprenten hadden gepubliceerd, viel een menigte in de Syrische hoofdstad Damascus begin 2006 de Noorse ambassade aan.

(AFP) Beeld null
(AFP)
Meer over