Doden bij tweede kiesronde Afghanistan

Honderden doden als gevolg van aanslagen en een flink aantal beschuldigingen van verkiezingsfraude, maar ook zeven miljoen kiezers die zijn gaan stemmen - dat is het beeld van de tweede verkiezingsronde van de presidentsverkiezingen die dit weekeinde in Afghanistan werd gehouden.

KABUL - De Afghanen konden kiezen tussen twee kandidaten voor de opvolging van president Karzai: de oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah of een econoom die bij de Wereldbank heeft gewerkt, Ashraf Ghani. Zij haalden de meeste stemmen in de eerste verkiezingsronde begin april. De uitslag van de tweede ronde wordt volgende maand verwacht. Begin juli komt er een voorlopig resultaat, pas op 22 juli is er een definitieve uitslag.

De Taliban hebben er alles aan gedaan om het verkiezingsproces met aanslagen te frustreren. Zij vinden dat de kandidaten marionetten van de Verenigde Staten zijn. Volgens opgave van het ministerie van Defensie kostte dat vooral Taliban zelf het leven: 176 jihadisten kwamen om. Maar ook 33 burgers en 18 militairen en agenten kwamen om. Een bermbom in de noordelijke provincie Samangan was verantwoordelijk voor de dood van enkele leden van de kiescommissie. Daarnaast raakten circa 250 mensen gewond. Onder hen elf mensen van wie hun in inkt gedoopte vinger werd afgehakt als straf voor het uitbrengen van hun stem.

Volgens het hoofd van de kiescommissie wisten de aanslagen maar een betrekkelijk klein aantal stembureaus tot sluiting te dwingen: op een totaal van 6.365 gingen er tweehonderd dicht. Naast het geweld speelde fraude op. Er kwamen flink wat klachten over binnen, maar details maakte de kiescommissie niet bekend. Presidentskandidaat Abdullah Abdullah die 'het hele land voor deelname aan de verkiezingen' dankte, eiste opheldering over de beschuldigingen.

Voor het verdere verloop is het van groot belang dat beide kandidaten de uitslag accepteren. Ondanks het geweld durfden van de 12 miljoen stemgerechtigden ruim 7 miljoen een stem uit te brengen. Van hen was 38 procent vrouw.

undefined

Meer over