NIEUWS

Doden bij ongekende volksprotesten in Senegal na arrestatie populaire oppositieleider Sonko

In Senegal is zaterdag een 17-jarige jongen doodgeschoten door veiligheidstroepen bij een ongekend hevige burgeropstand in het doorgaans rustige en stabiele West-Afrikaanse land. Hij is het vijfde dodelijke slachtoffer in rellen die uitbraken na de arrestatie woensdag van de populaire oppositieleider Ousmane Sonko.

Sinds woensdag gaan aanhangers van de oppositie in Senegal de straat op. Het is voor het eerst in jaren dat in het doorgaans vreedzame en stabiele land zo’n volkswoede is ontketend. Beeld REUTERS
Sinds woensdag gaan aanhangers van de oppositie in Senegal de straat op. Het is voor het eerst in jaren dat in het doorgaans vreedzame en stabiele land zo’n volkswoede is ontketend.Beeld REUTERS

Sonko die als derde eindigde bij de presidentsverkiezingen in 2019, werd woensdag op weg naar de rechtbank gearresteerd op verdenking van verkrachting en het verstoren van de nationale orde. De oppositieleider ontkent de aantijging en zegt dat het om een politiek gemotiveerde beschuldiging gaat die bedoeld is om hem uit te schakelen.

Zijn arrestatie lijkt de smeulende onvrede onder Senegalese burgers te hebben ontketend over de vrijheidsbeperkingen en de economische gevolgen van de pandemiebestrijding onder leiding van president Macky Sall. De 59-jarige zittende president wordt er bovendien van verdacht dat hij van plan is om zich tegen de grondwet in voor een derde termijn kandidaat te stellen.

De oppositie die zich verenigd heeft in de Beweging voor het Verdedigen van de Democratie (M2D), heeft de bevolking opgeroepen voor drie dagen van ‘massaal’ nationaal protest vanaf maandag. ‘M2D roept de Senegalese bevolking op om zich te mobiliseren en vreedzaam te verzetten tegen de dictatuur van Macky Sall’, zo luidt de verklaring.

De vlam sloeg in de pan toen Sonko woensdag op weg naar de rechtbank werd gearresteerd en zijn aanhang met traangas uit elkaar werd gedreven. Sonko was op weg naar de rechtbank om een verklaring af te leggen over de aanklacht van verkrachting door een medewerkster van een schoonheidssalon. Hiervoor was zijn parlementaire immuniteit al opgeheven. Vrijdag meldde zijn advocaat dat hij nu is gearresteerd op verdenking van verkrachting en het uiten van doodsbedreigingen.

Zaterdag kwam het tot hevige botsingen tussen de demonstranten en de politie in de zuidelijke stad Diaobe. De betogers hadden een gebouw van de militaire politie in brand gestoken en andere overheidsgebouwen overmeesterd. Elders in Senegal werden vooral winkels van de Franse supermarktketen Auchan geplunderd en pompstations van Total belaagd, wat erop duidt dat de woede zich ook keert tegen de economische macht van de voormalige Franse kolonisator. Vooral verkopers en handelaren uit de informele economie in Afrika zijn getroffen door lockdowns.

Het is voor het eerst in jaren in het doorgaans vreedzame en stabiele West-Afrikaanse land met 16 miljoen inwoners dat zo’n volkswoede is ontketend. Omdat Senegal een van de weinige stabiele landen is in de regio klinken daarom alom waarschuwingen het geweld tegen burgers te stoppen. Het hoofd van de Verenigde Naties in West-Afrika, Mohamed Ibn Chambas, riep de regering op tot ‘terughoudendheid’.

De Economische Unie van West-Afrikaanse Landen, ECOWAS, die al kampt met groeiende onrust en terreur in zijn lidstaten Ivoorkust, Burkina Faso, Mali, Niger en Nigeria, heeft alle partijen gemaand tot kalmte. De organisatie roept de regering op ‘de noodzakelijke maatregelen te nemen om de spanningen weg te nemen en het recht tot vreedzame demonstraties te garanderen’.

Volgens minister Antoine Felíx Abdoulaye Diome van Binnenlandse Zaken waren de protesten een ‘ongeëvenaarde en ongebruikelijke provocatie’ die zijn georganiseerd met steun van ‘occulte machten’. Hij noemde de plundering en vernieling van openbare en private bezettingen ‘terroristische daden’.

Twee publieke televisiezenders, Sen TV en Walf TV, zijn voor 72 uur geblokkeerd. Ook werden vrijdag berichtendiensten via sociale media platgelegd.

Meer over