Update

Doden bij mogelijke aanslag Koerdisch politiek evenement

Politici in Turkije houden er rekening mee dat een ontploffing vrijdag tijdens een bijeenkomst van een pro-Koerdische oppositiepartij HDP een aanslag was. Twee mensen kwamen om het leven, minstens honderd raakten gewond.

redactie
Rookwolken na de ontploffing in Diyarbakir Beeld afp
Rookwolken na de ontploffing in DiyarbakirBeeld afp

De leider van de HDP, Selahattin Demirtas, verklaarde dat onduidelijk was wat de explosie had veroorzaakt. Hij riep op tot kalmte. Ook de Turkse premier Ahmet Davutoglu hield de mogelijkheid open dat het om een aanslag ging. De HDP is vaker het doelwit geweest in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van zondag.

De explosie was tijdens een bijeenkomst in de Koerdische stad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije. Diyarbakir is een stad die voornamelijk wordt bewoond door Koerden. Koerden vormen bijna 20 procent van de 75 miljoen Turken.Volgens eerste berichten ging het om een explosie in een elektriciteitskastje, maar getuigen melden aan persbureau AP dat er twee bommen afgingen.

Waterkanon
De Turkse premier Ahmet Davutoglu zegt dat de oorzaak onderzocht wordt door autoriteiten. Aan de manifestatie namen duizenden mensen deel. Het evenement werd na de ontploffing afgelast maar veel mensen bleven om te protesteren tegen de explosies. De politie gebruikte waterkanonnen om de onrust de kop in te drukken.

De bijeenkomst werd gehouden in het licht van de parlementsverkiezingen van zondag in Turkije. Als de nieuwe HDP de hoge kiesdrempel van 10 procent haalt, dan veranderen de verhoudingen in het parlement drastisch. De al dertien jaar regerende AK-partij van president Erdogan is dan zijn absolute meerderheid kwijt.

Meer over