Doden bij branden aan Rivièra

Bij de hevige bosbranden in Zuid-Frankrijk zijn vier toeristen omgekomen, onder wie een 38-jarige Nederlandse vrouw die in haar vakantiewoning in Sainte Maxime door het vuur werd overvallen....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

De camping Domaine du Colombier nabij Fréjus, erg populair bij Nederlanders, is bijna volledig verwoest. Er staan karkassen van uitgebrande stacaravans en auto's. Alle campings in de directe omgeving werden geëvacueerd.

'Gistermiddag werden we gewaarschuwd dat we moesten inpakken en even later moesten we opeens binnen tien minuten weg', zeggen Jan en Geesje Vehrman uit Emmer-Compascuum. 'We mochten alleen de auto, onze papieren en wat kleren meenemen. Uit het bos kwam het vuur zo op ons af.'

Hun reisgenoten Ageeth en Jan Schavemaker uit Haarlem dachten dat ze hun caravan op korte afstand van de Du Colombier niet meer ongeschonden zouden terugzien. 'In drie weken hier is dit nu al de vijfde brand. We komen hier al tien jaar, maar met de branden hebben we het nooit zo erg meegemaakt.' Na een nacht evacuatie vond het echtpaar hun caravan ongeschonden terug.

De snel om zich heen grijpende branden veroorzaakten paniek. Een honderdtal huizen en twee campings brandden af. Bij de Nederlandse alarmcentrales waren gisteravond zeventig meldingen van vakantiegangers die min of meer ernstige schade hadden geleden.

Een gebied van achtduizend hectare is zwart geblakerd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, sprak van een ecologische ramp. Het is vrijwel zeker dat de branden zijn aangestoken. Volgens brandweermensen waren er ongeveer dertig brandhaarden. Er zouden ook molotov-cocktails zijn gevonden. President Chirac zei dat de daders zwaar zullen worden gestraft. Gisteravond was het vuur nog niet onder controle. Een kleine tweeduizend brandweerlieden en soldaten waren toen al 24 uur in touw. Het vuur wordt aangewakkerd door een krachtige mistral die pas woensdag gaat liggen. Door verwoeste kabels is er in Sainte Maxime geen elektriciteit. Ook het telefoonverkeer is uitgeschakeld.

De branden worden beschouwd als de hevigste in ruim 25 jaar. Brandweerlieden uit heel Frankrijk gingen naar het getroffen gebied om het vuur te bestrijden.

Behalve de Nederlandse vrouw kwamen een Britse toeriste, haar kleindochter en een Pool om het leven. Gevluchte campinggasten werden in sporthallen en een oude marinekazerne opgevangen.

Meer over