Doden bij aanval op grensdorpje Pakistan

Bij een Amerikaans bombardement op een Pakistaanse grensplaats zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Pakistaanse regering zaterdag bekendgemaakt...

De aanval zou zijn gericht op de nummer 2 van het terreurnetwerk Al-Qa'ida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, die zich waarschijnlijk schuilhoudt in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

Volgens Pakistaanse en Amerikaanse bronnen bevond Al-Zawahri zich op het moment van de aanval echter niet in het gebombardeerde dorp, Damadola. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat de rechterhand van Osama Bin Laden zich onder de slachtoffers bevond. Pakistan heeft de aanval inmiddels scherp veroordeeld, omdat er burgers bij zijn gedood en heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen.

Volgens een Pakistaanse inlichtingenfunctionaris zijn de raketten afgevuurd door Amerikaanse vliegtuigen of helikopters die vanuit Afghanistan de grens overvlogen. Volgens het Amerikaanse tv-station NBC zat de geheime dienst CIA achter de operatie. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei zaterdagmiddag niets te weten van de inzet van coalitievliegtuigen.

Zaterdag gingen in verscheidene Pakistaanse steden duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Amerikaanse aanval. De Pakistaanse president Pervez Musharraf, die door Washington beschouwd wordt als een bondgenoot in de strijd tegen het internationale terrorisme, heeft zich nog niet uitgelaten over het incident.

De VS hebben een prijs van 25 miljoen dollar op het hoofd van Al-Zawahri gezet. Volgens ooggetuigen werden in Damadola drie huizen in puin gelegd. Amerikaanse media melden eerder op gezag van Pakistaanse militaire bronnen dat vijf leden van Al Qa’ida bij de aanval zouden zijn gedood. Dorpsbewoners ontkennen dat Al-Zawahri of andere Al-Qa’ida-kopstukken zich op enig moment schuil hebben gehouden in Damadola.

De Egyptenaar Zawahiri en zijn Saudische baas, Osama bin Laden, zijn erin geslaagd uit handen van de Amerikanen te blijven sinds die in 2001 Afghanistan binnenvielen.

Meer over