Dodelijk paardenvirus duikt op

Veel paarden en pony's in Gelderland staan op stal sinds vorige week op twee plekken in de provincie het potentieel dodelijke paardenvirus rhino-pneunomie (rhino) werd aangetroffen. Drie paarden zijn tot nu toe overleden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) roept eigenaren van paarden en pony's in een straal van 30 kilometer rondom Groesbeek op paarden niet te vervoeren wanneer dat niet noodzakelijk is. De indoorkampioenschappen, die komend weekeinde in Ermelo worden verreden, gaan vooralsnog door.

De gestorven paarden stonden in Berg en Dal en leden aan de meest kwaadaardige, neurologische vorm van het virus. De KNHS adviseert paardenverzorgers contact op te nemen met een dierenarts zodra dieren koorts krijgen of griepachtige verschijnselen vertonen. Verzorgers wordt ook aangeraden onmiddellijk te douchen en schone schoenen aan te trekken als ze bij een besmet dier zijn geweest. De KNHS raadt tevens af om paarden in het besmette gebied in de wei te aaien.

De kans op het virus is het grootst bij import van besmette paarden op een bedrijf. Paarden kunnen worden besmet door direct contact met elkaar. Volgens het Productschap Vee en Vlees komt er geen vervoersverbod, omdat de ziekte niet op andere dieren kan worden overgebracht. Volgens secretaris Nelleke Krol van de Sectorraad Paarden komt de ziekte elk jaar wel ergens voor in Europa. De omvang blijft dan beperkt en wordt gezien als een normaal bedrijfsrisico.

undefined

Meer over