Dode in huis blijft in A'dam vaak lang onopgemerkt

 Eens in de tien dagen wordt in Amsterdam en omgeving in een woning een lijk gevonden dat er al meer dan twee weken onopgemerkt heeft gelegen. Het zijn vaak vereenzaamde alleenstaande mannen tussen de 40 en 69 jaar. De overledene wordt pas ontdekt na klachten van buren over stank- of insectenoverlast.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Dit blijkt uit een onderzoek van de GGD Amsterdam. De Gezondheidsdienst liet uitzoeken hoe vaak het de afgelopen acht jaar in Amsterdam, Waterland, Diemen en de Zaanstreek is voorgevallen dat een lijk langer dan 24 uur ongemerkt in een woning lag. Dat is om de dag het geval. In totaal gaat het om 1.577 personen.

Gemiddeld eens in de zeven weken wordt een lijk aangetroffen dat zelfs al langer dan vijf weken dood in huis lag zonder dat iemand de overleden had gemist. Het komt vijf keer per jaar voor dat het lijk al twee of meer maanden oud is. Bijna 90 procent van de 'woninglijken', zoals de GGD dit fenomeen noemt, van minimaal twee weken zijn in Amsterdam gevonden. Bij ruim een kwart was de woning ernstig vervuild of verwaarloosd. Buurtgenoten merkten de kluizenaars wel op, maar durfden niet met hen in contact te treden.

Het percentage onopgemerkte lijken is in Amsterdam zeven maal hoger dan in de omliggende gemeenten. Dat komt doordat in de hoofdstad meer alleenstaanden wonen, meer bewoners kampen met psychiatrische problemen en alcoholisme en doordat de bouwstijl verschilt van die in kleinere gemeenten. Zo telt de hoofdstad meer appartementencomplexen zonder galerij, waardoor het niemand opvalt als een buurtgenoot al lange tijd de gordijnen dicht houdt of niet buiten komt. Inwoners van een grote stad lopen eerder het risico te vereenzamen. Uit onderzoek blijkt dat één op de elf Amsterdammers zich 'ernstig eenzaam' voelt.

Bij het vaststellen van de doodsoorzaak stuiten forensisch artsen relatief vaak op suïcide. Ook blijkt in veel gevallen sprake van alcohol- of drugsverslaving. Vrijwel altijd was er sprake van vereenzaming. Dat onopgemerkt sterven weinig voorkomt onder 70-plussers, duidt er volgens epidemioloog Marcel Buster op 'dat we als samenleving wel goed op onze ouderen letten'.

Het is volgens de gezondheidsdienst voor het eerst dat in Nederland onderzoek is gedaan naar de omvang van het aantal 'woninglijken'. De GGD adviseert burgers die vermoeden dat het niet goed gaat met een buurtgenoot het Meldpunt Zorg en Overlast te waarschuwen.

undefined

Meer over