Documentaire Amy breekt ook in Nederland record

De documentaire Amy van Asif Kapadia over zangeres Amy Winehouse breekt nu ook in Nederland records. Met ruim 32.000 bezoekers heeft Amy het beste openingsweekend ooit voor een internationale documentaire in Nederland. Dat heeft distributeur Cineart maandag bekendgemaakt.

Redactie
Amy Winehouse in 2007. Beeld ap
Amy Winehouse in 2007.Beeld ap

Nederland is niet het eerste land waar Amy records breekt. Regisseur Asif Kapadia schetst in de film een beeld van het leven van de zangeres, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drank. Aan de hand van interviews, concerten en gesprekken met familie, vrienden en kennissen van Amy probeert Kapadia te achterhalen waar het mis ging met de zangeres.

De documentaire beleefde in mei zijn wereldpremière op het festival van Cannes. De film leidde tot enige controverse toen de vader van Winehouse de publicatie wilde dwarsbomen. Mitch Winehouse is ongelukkig met het beeld dat in de film van hem wordt geschetst. Amy draait momenteel in meer dan zeventig Nederlandse bioscopen.

Het record van beste openingsweekend stond in Nederland op naam van de documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore. Hierin onderzoekt de regisseur of de Amerikaanse inval in Irak na 9/11 gerechtvaardigd was of niet.

undefined

Was Amy Winehouse maar langer in de studio gebleven

De aangrijpende documentaire Amy laat het succes en de ondergang zien van een van de beste popsterren van deze eeuw. Optreden deed haar weinig, voldoening haalde ze uit liedjes maken in de studio. Was ze daar maar langer gebleven (+).

Wat vonden de filmcritici van Amy?

Meer over