Docente moet thuisblijven wegens weigeren hand

Een docente aan het Vader Rijn College in Utrecht is gevraagd de komende tijd thuis te blijven, omdat ze weigert mannen een hand te geven....

ANP

Directeur Bart Engbers bevestigt hierover vrijdag een bericht in het AD. Volgens Engbers is het onduidelijk of de vrouw nog terugkomt om les te geven. ‘We zijn nog bezig om te kijken hoe we verder gaan. Tot die tijd kan ik niets zeggen over de docente.’

De directie van de openbare school vindt het niet gepast dat docenten een politieke of godsdienstige stelling innemen in het openbare domein. ‘Juist omdat een openbare school een terrein van lieve vrede moet zijn, als het gaat om godsdienst en politiek’, zegt Engbers.

Daarnaast heeft een docent een voorbeeldfunctie. ‘Je wilt vermijden dat jongeren leren geen hand te geven. Dat kan een probleem zijn bij een sollicitatiegesprek of op je werk’, aldus Engbers.

De school legt het probleem voor aan de CGB. ‘We willen vermijden dat we last hebben van tunnelvisie. De commissie moet dan maar bepalen of onze beslissing terecht is of niet. We hoeven de uitspraak van de commissie echter niet te volgen’, zegt de directeur. Wanneer de CGB de zaak behandelt, is nog niet bekend.

De commissie besloot in maart dat een studente die onderwijsassistent wilde worden en weigerde mannen de hand te schudden, onterecht niet tot de opleiding was toegelaten. Volgens de school was handen geven noodzakelijk voor deelname aan het onderwijs. De CGB oordeelde echter dat er voldoende andere manieren zijn om mannen te begroeten.

Meer over