Dobbelen om doden

KEVIN TOMA

Alles hangt met alles samen, in het door zowel geesten als genadeloze multinationals bevolkte universum van Altiplano. Precies wanneer in Irak de oorlogsfotografe Grace (Jasmin Tabatabai) moet toezien hoe haar gids koelbloedig wordt vermoord, valt in een Peruaans bergdorpje tijdens de jaarlijkse processie het Mariabeeld in stukken; een niet mis te verstaan onheilsteken. Langzaam wordt de bevolking van het dorpje ziek en blind. En dat komt dan weer doordat kwik uit een nabijgelegen mijn in het drinkwater is beland.

'WE GELOVEN NIET IN GEESTEN, MAAR WEL IN MENSEN DIE IN GEESTEN GELOVEN. WE VINDEN DAT ER TE WEINIG MYSTERIE IS IN DE HEDENDAAGSE FILM.'

Het is Grace's echtgenoot en arts Max (Olivier Gourmet) die de dorpelingen probeert te verzorgen, terwijl Grace zelf gespiegeld wordt in de jonge herderin Saturnina (Magaly Solier), die haar verloofde aan het kwik verliest. En zo spinnen de regisseurs Brosens en Woodworth (Khadak, 2006) een ingenieus web van symbolen, overlappingen, kruisverbanden en motieven - zo ingenieus en doorwrocht dat het bijna weerstand oproept. Tegelijkertijd is Altiplano, waar intensieve research aan voorafging en dat veel inheemse gebruiken precies laat zien zoals Brosens en Woodworth ze aantroffen, een ontwapenend geheimzinnige film. Dankzij de breed uitwaaierende opnamen en het sterke geluidsontwerp krijgt menig tableau een bijna mythische zeggingskracht; of het uitgestrekte landschap nu bezaaid is met gemaskerde geesten, of dat er door engelen en duivels om het lot van een dode gedobbeld wordt.

Altiplano (Peter Brosens en Jessica Woodworth, 2009)

ZDF, 0.20-2.00 uur.

Kikkerdril

(Simone van Dusseldorp, 2009) De 7-jarige Max is geen huismus: het ondernemende jongetje struint veel liever in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. De dag voordat hij aan zijn amandelen moet worden geopereerd, probeert zijn grote broer Jannus samen met Max kikkerdril uit de sloot te vissen. Dat mislukt en Jannus wordt boos. Als Max de volgende dag geen kikkerdril meebrengt naar het ziekenhuis, zal Jannus nooit meer met hem praten. De kleine Max neemt de woorden van Jannus letterlijk; hij denkt dat de kikkerdril een essentieel medicijn is en trekt de natuur in om een potje vol te krijgen. Regisseur Simone van Dusseldorp (Diep, Briefgeheim) maakt op een innemende manier gebruik van kinderlogica, en Nino den Brave is een ontdekking in de hoofdrol. De begin- en eindtitels zijn fraai vormgegeven, het camerawerk is schitterend en er zijn leuke muzikale intermezzi. Kort en goed: Kikkerdril is een absolute aanrader voor (jonge) kinderen. En ze steken er nog wat van op ook.

Nederland 2, 9.00-10.05 uur.

Antonia

(Marleen Gorris, 1995) Familiekroniek langs de vrouwelijke lijn, waarin alles om moeder, grootmoeder en overgrootmoeder Antonia draait - een rijpe rol van Willeke van Ammelrooy. Het is haar achterkleindochter die terugkijkt op Antonia's leven, waardoor de generaties met elkaar verbonden zijn. Een mooie structuur voor een film waarin naast nog enkele bijzondere vrouwen de mannen vijandig, hypocriet, intellectueel of goeiig zijn. De sfeer van de film is voornamelijk licht, geestig soms, zonder een enkel drammerig moment, zelfs wat afstandelijk. Mooie zinnen over de tijd verbinden de generaties, maar bevorderen tegelijk die afstandelijkheid. Zoals: 'De tijd heelt niet alle wonden, hij verzacht alleen de pijn en vervaagt de herinnering.' Antonia won twee Gouden Kalveren en de Oscar voor beste buitenlandse film.

RTL 5, 20.30-22.35 uur.

Co-regisseur Peter Brosens op de dvd van Altiplano.

undefined

Meer over