DNA-test moet viaductmoord oplossen

Justitie wil via DNA-onderzoek achterhalen wie het stuk stoeptegel heeft gegooid dat begin januari een automobiliste doodde. De twee hoofdverdachten, die beiden een stuk steen gooiden vanaf een viaduct over de A4 in Rijswijk, geven elkaar de schuld van de fatale worp....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Maud Effting

Beide stukken stoeptegel worden bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op DNA-sporen, waarmee het mogelijk moet worden de hoofddader aan te wijzen. Half januari zijn vier verdachten uit Rijswijk aangehouden, in leeftijd variërend van 18 tot 22 jaar.

De politie kwam hen op het spoor via de tante van een van de jongens. Ze adviseerde de politie haar neef als getuige te horen, omdat ze hem in de buurt van het viaduct had gezien. Toen hij en zijn vrienden werden gehoord, bleken hun verhalen zo tegenstrijdig dat ze werden aangehouden. Nog dezelfde avond bekende het viertal betrokkenheid, al verschillen de verklaringen nog steeds.

Allen is voorlopig medepleging van moord ten laste gelegd. Het viertal was ook betrokken bij een ander incident: een van hen gooide eerder op de bewuste avond een zak puin vanaf een viaduct op een vrachtwagen. Volgens justitie is er bij het fatale incident dus geen sprake geweest van impulsief gedrag, en gaat het om moord. Voor het gooien van de zak puin is allevier verdachten poging tot doodslag ten laste gelegd.

Als het DNA-onderzoek slaagt, kan de dader worden beschuldigd van moord. Als onduidelijk blijft wie wat heeft gedaan, wordt mogelijk beide hoofdverdachten moord ten laste gelegd. De andere twee verdachten waren wel aanwezig, maar gooiden niets. Niettemin beschouwt justitie hen als mededaders. De pro-formazitting is op 3 mei, de rechtszaak half juni.

De dood van de automobiliste lijkt vooral het gevolg van verveling. Het viertal reed die avond doelloos door Rijswijk.

Justitie overweegt een of meer verdachten psychiatrisch te onderzoeken. Tot nu toe is er weinig tot niets bekend over de achtergronden en de motieven van 'stenengooiers'. Dat komt mede doordat de daders vrijwel nooit worden gepakt.

Stenen gooien naar auto's neemt toe. Inclusief het dodelijke voorval in Rijswijk zijn sinds begin dit jaar al 24 gevallen gemeld bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Normaal gaat het om ongeveer negentig meldingen per jaar.

De KLPD wijt deze toename aan kopieergedrag en meldt daarom gevallen van stenen gooien in principe niet aan de media.

Het ministerie van Verkeer laat de risicoviaducten in kaart brengen om maatregelen te kunnen nemen.

Meer over