DNA-test bij pleger zwaar misdrijf

Bij mensen die worden veroordeeld voor misdrijven waarop vier jaar gevangenisstraf of meer staat, kan voortaan genetisch materiaal worden afgenomen....

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat de DNA-afname bij veroordeelden mogelijk maakt. Nu kan alleen nog in het opsporingsonderzoek genetisch materiaal worden afgenomen. De nieuwe regeling geldt voor verdachten aan wie een vrijheidsstraf is opgelegd, maar is ook toepasbaar als de rechter volstaat met een taakstraf. Ook veroordeelden die nu vastzitten, vallen eronder . Bij hen zal alsnog DNA-onderzoek plaatsvinden.

DNA wordt in de meeste gevallen afgenomen door met een wattenstaafje slijm weg te halen aan de binnenkant van de wang. Alle DNA-profielen worden in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opgeslagen. Deze bevat nu het DNA van vierduizend mensen en 46 duizend nog niet gentificeerde sporen die op misdrijfplaatsen zijn aangetroffen. In de komende drie jaar komen er door de wetswijziging naar schatting dertigduizend DNA-profielen bij. Op grond van ervaringen in het buitenland wordt verwacht dat de politie met hulp van deze databank veel meer delicten kan oplossen. Met de gegevens kunnen ook strafbare feiten worden opgelost die na 1984 zijn gepleegd.

Tijdens het debat in de Kamer gaven meerdere fracties aan dat de regeling om genetisch materiaal af te nemen verder moet worden verruimd. CDA en VVD willen meer mogelijkheden tijdens het opsporingsonderzoek.

Meer over