NieuwsDaten en DNA

Dna-onderzoek voorkomt match op datingapp tussen dragers erfelijke ziekten

De Amerikaanse geneticus George Church. Beeld Getty
De Amerikaanse geneticus George Church.Beeld Getty

Het nieuwe daten gaat op basis van dna. Als dragers van ernstige erfelijke aandoeningen elkaar niet kunnen zien op datingapps als Tinder, worden ze ook niet verliefd en dat scheelt uiteindelijk een hoop ellende en torenhoge ziektekosten, bedacht de Amerikaanse geneticus George Church.

Hij deed zondag bij de Amerikaanse televisiezender CBS uit de doeken hoe zijn software helpt bij de moeilijke vragen die de meeste verliefde stelletjes elkaar niet zo snel zullen stellen. Ben je drager van het gen dat een akelige, zeldzame ziekte zoals taaislijmziekte doorgeeft aan onze toekomstige kinderen?

Churchs software genaamd digiD8, maakt zo’n moeilijk gesprek overbodig. Het werkt simpel: gebruikers staan wat wangslijm af. Hun dna wordt onderzocht op zo’n 120 ernstige genetisch overdraagbare aandoeningen. De resultaten blijven geheim, aldus Church, maar ze worden onzichtbaar ingevoegd bij het profiel van een vrijgezel. Het programma werkt op elke denkbare dating-app en voorkomt dat er een match ontstaat tussen twee dragers van zeldzame genetisch overdraagbare ziektes. Op een heel eenvoudige manier: ze kunnen elkaars profiel gewoon niet zien. Als ze elkaar niet kunnen leren kennen, gaan ze niet daten, laat staan nakomelingen verwekken. Dat scheelt liefdesverdriet, onverdraaglijke keuzes en lijden van kinderen met ongeneeslijke, genetische aandoeningen. En torenhoge ziektekosten.

Tegenstanders

Niet iedereen is direct overtuigd van genetisch verantwoorde relatievorming. De verontwaardigde tegenstanders vinden partnerselectie op basis van dna-onderzoek aanschurken tegen methodes uit de eugenetica, zoals gedwongen sterilisatie van bepaalde bevolkingsgroepen. Harvard-wetenschapper Church, eerder in het nieuws met spectaculaire plannen om de uitgestorven mammoet tot leven te wekken en veroudering bij de mens terug te draaien, verweert zich met het argument dat hij feitelijk niets meer doet dan de preventieve dna-screening die veel stelletjes nu al laten verrichten voor of tijdens een zwangerschap. Alleen zit de screening bij zijn methode verstopt in het algoritme, nog voor het allerprilste stadium van relatievorming.

Eerder baarden andere start-ups zoals Pheramor en DNA Romance opzien door klanten van hun datingdiensten de perfecte match op basis van dna te beloven op basis van nog niet keihard bewezen inzichten uit de immunologie. Ook Churchs dna-voorgescreend daten bevindt zich nog in het start-upstadium.

‘Slechts 5 procent van de mensen wordt met een ernstige genetische afwijking geboren, dat betekent dat zij dus nog prima passen bij 95 procent procent van de mensen. Het is een extra gereedschap naast al die andere criteria die bij daten worden gehanteerd,’ aldus Church.

Meer over