DNA-diagnostiek bij lymfklierkanker

Met een nieuwe methode voor DNA-diagnostiek is lymfklierkanker snel en betrouwbaar vast te stellen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum St....

De zogenoemde klonaliteitstest maakt gebruik van het gegeven dat bij lymfkliertumoren alle kankercellen van cel afkomstig zijn en dus identiek DNA hebben. Bij een andere afweerreactie, waarbij de lymfklier actief wordt, zijn de afweercellen genetisch verschillend. De nieuwe test bepaalt of de cellen genetisch identiek zijn en stelt dus vast of er sprake is van kanker.

Het grote voordeel van de nieuwe methode is volgens prof. dr. Jacques van Dongen van het Erasmus dat door de snellere diagnose patien met lymfklierkanker eerder behandeld kunnen worden. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer vierduizend mensen op de ziekte onderzocht. In 10 tot 15 procent van de gevallen is met de gangbare diagnostische methoden moeilijk uitsluitsel te geven.

Aan de ontwikkeling van de methode door de twee Nederlandse ziekenhuizen hebben 47 onderzoeksinstituten in zeven Europese landen meegewerkt. De Europese Unie heeft meebetaald aan het onderzoek. De test wordt volop in Nederlandse laboratoria gebruikt en vindt ook ingang in de Verenigde Staten.

Meer over