Nieuws

Djokovic wint rechtszaak: deelname aan Australian Open stap dichterbij

Mag tennisser Novak Djokovic meedoen aan de Australian Open? De Australische regering vindt van niet, omdat de nummer 1 van de wereld geen duidelijkheid kon geven over zijn medische vrijstelling voor de strenge inreisregels. Maar vandaag veegde de rechter die argumenten van tafel. Djokovic moet direct worden vrijgelaten uit zijn detentiehotel.

Pepijn de Lange
Fans van de Servische tennisser Novak Djokovic vieren in Melbourne de beslissing van de rechter om zijn visum te herstellen. Beeld AP
Fans van de Servische tennisser Novak Djokovic vieren in Melbourne de beslissing van de rechter om zijn visum te herstellen.Beeld AP

Na de gerechtelijke uitspraak staat het Djokovic vooralsnog vrij om in actie te komen op de Australian Open, waar hij het absolute record van 21 grandslamtitels wil pakken. Het toernooi gaat over zeven dagen van start. Toch moet de tennisser niet te vroeg juichen. Volgens de regeringsadvocaat overweegt de Australische minister voor Immigratie, Burgerschap, Migrantendiensten en Multiculturele Zaken om Djokovic met zijn ‘persoonlijke bevoegdheid’ alsnog uit te zetten.

De 34-jarige Djokovic zat sinds donderdag vast in een detentiehotel in Melbourne. In principe laat Australië alleen reizigers binnen die volledig gevaccineerd zijn, maar voor dit grandslamtoernooi kon voor tennissers een uitzondering worden gemaakt. Toch werd Djokovic door de douane tegengehouden. De tennisser zou niet hebben kunnen aantonen waarom hij over een ‘medische vrijstelling’ beschikte. Daarop trok de douane zijn visum in.

Bij aankomst in Australië verkeerde de tennisser nog in de veronderstelling dat hij aan alle toegangsvoorwaarden had voldaan. Omdat Djokovic in de afgelopen zes maanden een coronabesmetting had doorgemaakt, had hij van de staat Victoria, waar het toernooi wordt gehouden, zo’n vrijstelling gekregen. Volgens de Australische premier Scott Morrison had Djokovic de aandacht op zichzelf gevestigd door zelf op sociale media over die vrijstelling te berichten.

Alles gedaan wat werd gevraagd

Maandag oordeelde de rechter in een door Djokovic aangespannen beroepszaak dat de regering zijn visum niet had mogen intrekken. De rechter vroeg zich tijdens de zitting hardop af wat Djokovic ‘nog meer had kunnen doen’ om aan te tonen dat zijn medische vrijstelling in orde was. Bovendien kreeg Djokovic te weinig tijd om op het intrekken van zijn visum te reageren. De Australische autoriteiten moeten Djokovic zo snel mogelijk op vrije voeten stellen en zijn proceskosten vergoeden.

Uit door de rechtbank vrijgegeven documenten, waaronder de verklaring die Djokovic onder ede aflegde, blijkt dat de tennisser zich niet heeft laten vaccineren. De afgelopen maanden wilde hij daarover geen uitspraken doen: hij vond het een persoonlijke zaak.

Dat hij door de douane werd tegengehouden, kwam voor Djokovic als een totale verrassing. ‘Mijn agent en ik hadden alles gedaan wat van ons werd gevraagd bij het indienen van de aanvraag voor toegang tot Australië’, aldus Djokovic. ‘Ik begreep niet wat er gebeurde. En ik begreep niet waarom hij overwoog mijn visum te annuleren. Ik was overstuur en verward.’

Vraagtekens bij coronabesmetting

Overigens plaatsten sommigen vraagtekens bij Djokovic’ coronabesmetting. Zijn advocaten stelden dat de eerste positieve PCR-test werd geregistreerd op 16 december. Maar een dag later was Djokovic aanwezig bij de onthulling van postzegels met zijn eigen beeltenis erop, een evenement van zijn eigen stichting voor beter onderwijs. Op foto’s die Djokovic op sociale media plaatste, poseert de tennisser zonder mondkapje en zonder afstand tot andere mensen.

Bij veel Australiërs roept de affaire rondom Djokovic herinneringen op aan de strenge grenssluitingen eerder tijdens de pandemie. Om naar het buitenland te mogen reizen hadden Australiërs een lastig verkrijgbare ontheffing nodig. Binnenkomende reizigers moesten twee weken in een quarantainehotel verblijven. Ook de grenzen van de verscheidene staten gingen op slot, waardoor sommige Australiërs maandenlang hun families moesten missen. Eind vorig jaar versoepelde Australië zijn grensbeleid.

De Australian Open begint op maandag 17 januari. Djokovic won het toernooi tot nu toe negen keer. Als hem dat ook een tiende keer lukt, komt hij op in totaal 21 grandslamtitels. Daarmee zou hij de nieuwe mannelijke wereldrecordhouder worden. Momenteel hebben zowel Djokovic als Rafael Nadal en Roger Federer twintig titels op hun naam staan.

Meer over