Djazzex gestopt maar wil dansstuk houden

In de programmaboekjes van het Nederlands Dans Theater staat de voorstelling Sur le ritme, je gewoon aangekondigd, alsof er niets aan de hand is....

Sur le ritme, je mag niet worden gedanst. Niet door het NDT, niet door Scapino, niet door welk gezelschap dan ook. Alleen dansgroep Djazzex mag het stuk opvoeren. Zo staat het in het contract tussen de Stichting Djazzex en danser-choreograaf Patrick Delcroix. De stichting wil hem daar aan houden. Ook al heeft ze zelf geen enkele danser meer.

November vorig jaar ging Delcroix' productie bij Djazzex met succes in première. Volgens de overeenkomst mag Sur le ritme, je pas in november 2001 (vijf jaar na de eerste voorstelling) door een ander gezelschap in Nederland op het repertoire worden genomen. In het buitenland geldt een embargo van twee jaar.

Maar tijdens de Uitmarkt zagen de leden van Djazzex het stuk ineens aangekondigd door NDT. Zonder dat er iets was gevraagd, laat staan dat er toestemming was gegeven. Djazzex liet daarop weten de NDT II-uitvoering niet toe te staan, onder verwijzing naar het contract.

Alleen: zelf laat het gezelschap de productie links liggen. Sterker: het laat álles links liggen. Djazzex is na het intrekken van de subsidie feitelijk opgehouden te bestaan. Alle dansers zijn ontslagen.

Delcroix vindt daarom dat Djazzex niet moeilijk moet doen. 'Het is erg belangrijk voor mijn carrière', zegt hij. Marijke Tulp, oud-zakelijk leider van Djazzex die voor de stichting de honneurs waarneemt, laat dat koud.

'Het is nogal kort dag om het stuk al een jaar na de première vrij te geven, in plaats van vijf jaar. Wij zijn nooit op de hoogte gesteld. Er zijn nooit afspraken over gemaakt. We hadden net ons eigen gezelschap ten grave gedragen, en dan lees je op de Uitmarkt dat NDT het stuk gaat doen. Dat is niet erg prettig.'

Maandag hoopt Delcroix alsnog toestemming te krijgen om zijn gang te gaan. In het uiterste geval wil hij het stuk zelf terugkopen. 'Dan kan ik er tenminste mee doen wat ik wil.'

Meer over