Dj-collectief C2C wint Europese publieksprijs

Op de eerste dag van het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen zijn woensdagavond de European Border Breakers Awards (EBBA's) van 2013 uitgereikt aan tien Europese artiesten die met hun debuutalbum succesvol waren buiten hun eigen landsgrenzen. De publieksprijs EBBA Public Choice Award ging naar het Franse dj-collectief C2C.

C2C. Beeld anp
C2C.Beeld anp

C2C mixt jazz, soul, blues, elektronische muziek en hiphop. De groep uit Nantes bestaat uit vier dj's: 20Syl, Greem, Pfel en Atom. Hun debuutalbum Tetra behaalde platina (100.000 verkochte exemplaren) in Frankrijk en haalde ook de hitlijsten in België en Zwitserland.

Tijdens de prijsuitreiking in Groningen trad C2C op met zes van de tien andere EBBA-winnaars van 2013, waaronder de Nederlandse hiphopgroep Dope D.O.D. De overige winnaars die in Groningen optraden, zijn de Deense zangeres Nabiha, de rockband Ewert and The Two Dragons uit Estland, de Finse band French Films, de Portugese band Amor Electro en de Spaanse zanger Juan Zelada.

Ook traden drie voormalig EBBA-winnaars op: de Deense bands Saybia en Alphabeat en de Engelse zangeres Katie Melua. De winnende groepen Of Monsters and Men (IJsland), Niki & The Dove (Zweden) en Emeli Sandré (Verenigd Koninkrijk) hadden videoboodschappen gestuurd.

De EBBA's werden voor de tiende keer uitgereikt. De Europese Unie ondersteunt de prijzen vanuit het programma Cultuur. 'Ik wil C2C van harte feliciteren en ik hoop dat de groep dankzij deze publieksprijs nog meer internationale faam zal opbouwen en meer platen zal verkopen', liet Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, na afloop weten.

De organisatie van de EBBA's is in handen van Eurosonic Noorderslag in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU) die het evenement de komende maanden in heel Europa op televisie uitzendt. De presentatie was in handen van de Nederlandse zangeres en actrice Birgit Schuurman en BBC-presentator Jools Holland.

Meer over