Dj blijkt vlijtige Airmiles-spaarder

Van Rob de Nijs mogen we alles weten, zo liet de zanger jaren geleden weten in een reclamespotje. Alles, behalve zijn pincode....

Peter van Ammelrooy

Dat was vast niet de bedoeling van de vraag die Kicken zich begin deze maand in zijn weblog (een soort dagboek op internet) Patrick.fm stelde. 'Ik vroeg me af of je met iemands Airmiles-nummer zijn privé-adres kunt achterhalen.' Ter illustratie deed hij er een afbeelding van een recente kassabon bij, van boodschappen 's avonds laat ingeslagen bij een Albert Heijn in Almere. Met daarop zijn persoonlijke Airmiles-nummer.

De website GeenStijl.nl nam de uitdaging aan. En de redactie kwam achter meer dan alleen het adres van de dj. Recente transacties, waarbij Kicken Airmiles had verdiend of juist had uitgegeven, werden boven water gehaald.

Zo kocht Kicken op 25 maart bij Etos drie dvd-films: The Fifth Element, The Insider en Dirty Dancing, met elk tweehonderd Air miles korting. Een maand later deed hij mee aan de Bonus Miles Boemerangactie bij Shell, waar hij ook elke twee maanden zijn auto laat wassen. Dat leverde in totaal vijf Airmiles op. De stand begin juni: 5813 punten.

GeenStijl.nl kon deze gegevens via de website van Airmiles achterhalen. De organisatie blijkt er een krakkemikkige beveiliging van gegevens op na te houden. Wie beschikt over het Airmiles-nummer en de geboortedatum kan op internet zo toegang krijgen tot de transacties van de laatste zes maanden van een luchtmijlenverzamelaar.

Voor Loyalty Management, de exploitant van Airmiles, is de kwestie-Kicken geen reden om de gegevens van klanten beter af te schermen. 'We maken een afweging tussen beveiliging en gemak', zegt een woordvoerder. 'Het gaat ook niet om grote bedragen: voor 22 duizend Airmiles koop je hooguit twintig toegangskaartjes voor De Efteling.'

Het systeem heeft onder de zes miljoen pashouders sinds 1994 nooit tot klachten geleid, stelt Loyalty Management. 'Je moet ook wel veel moeite doen om achter iemands Airmiles-nummer en zijn geboortedatum te komen. Patrick Kicken heeft zelf zijn nummer prijsgegeven. En van zo'n publiek figuur is de geboortedatum natuurlijk bekend.'

Commentaar van de dj: 'Het is maar goed dat ik mijn Airmiles-pas nooit meeneem als ik naar Club Bubbles ga.' Deze Geleense relaxclub geeft dan ook geen Airmiles.

Meer over