Dit zijn de wapens van Clinton en Trump

Zowel Hillary Clinton als Donald Trump ging maandag het debat in met een opvallende troef achter de hand. Clinton lanceerde een tot in de puntjes voorbereide mediacampagne rond een door Trump vernederde Miss Universe. Trump liet een (niet onverwacht) bommetje vallen door halfslachtig over de affaires van Bill Clinton te beginnen. U leest het in onze USA16-nieuwsbrief.

Alicia Machado en Gennifer Flowers, de (niet zo) geheime wapens van respectievelijke Hillary Clinton en Donald Trump. Beeld AP / AFP
Alicia Machado en Gennifer Flowers, de (niet zo) geheime wapens van respectievelijke Hillary Clinton en Donald Trump.Beeld AP / AFP

Het geheime wapen van Clinton

'Mevrouw de Huishoudster' vecht terug

Hillary Clinton kreeg afgelopen maandag tijdens het debat met Donald Trump het verwijt dat ze het debat té goed had voorbereid (Clinton: 'Weet je waar ik ook goed op voorbereid ben? Het presidentschap'). Deze gedegen voorbereiding bleek in de slotfase van het debat toen Trumps uitspraken over Clintons uiterlijk onderwerp van debat was. De Democrate wist toen een tot in de puntjes gecoördineerde val uit te zetten.

'Een van de ergste dingen die hij heeft gezegd gaat over een vrouw die meedeed aan een missverkiezing,' sprak Clinton haar opponent toe. 'Hij noemde deze vrouw 'miss Piggy'. Toen noemde hij haar 'Mevrouw de Huishoudster,' aangezien ze Latina is. Donald, ze heeft een naam. Haar naam is Alicia Machado.'

Alicia Machado voet campagne voor Hillary Clinton. Beeld afp
Alicia Machado voet campagne voor Hillary Clinton.Beeld afp

En prompt verscheen op YouTube een tweetalige campagnevideo (Engels en Spaans) over het verhaal van Machado, de Cosmopolitan en The New York Times hadden uitgebreide profielen klaarliggen en The Guardian had al een interview met haar afgenomen. Heel Amerika kent nu het verhaal van de vernederde Miss Universe die op 8 november voor het eerst mag stemmen omdat de Venezolaanse nu Amerikaans staatsburger is.

Verstandig zou zijn geweest als de Republikein, die destijds de organisator van de Miss Universe-verkiezingen was, na afloop van het debat het verhaal zou laten rusten. Maar Trump besloot het tegenovergestelde. Hij rende in volle vaart op het door Clinton neergelegde mijnenveld af. Op televisiezender Fox sprak hij: 'Ze was de winnares, maar ze kwam enorm aan. Dat was een groot probleem.' Later in de week besloot hij om om half vier 's nachts op Twitter het vuur op Machado te openen. Hij verspreidde onder andere geruchten over een sekstape, waarvan de voormalige Miss Universe het bestaan ontkent.

En zo bewees Alicia Machado dat Donald Trump niet alleen vrouwonvriendelijk en racistisch is, maar ook nog eens enorm driftig. Drie eigenschappen waardoor een flink deel van de kiezers (vrouwen, latino's, toch zo'n 59 procent van de inwoners) zich gemakkelijk laat afschrikken.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Trumps (niet zo geheime) wapen

De hoffelijke Trump 'spaart' Chelsea Clinton

Voorafgaande aan het debat afgelopen maandag werd gespeculeerd over de aanwezigheid van Gennifer Flowers. Donald Trump zou de maîtresse van Bill Clinton op de eerste rij van het publiek willen zetten, liet hij eerder via Twitter doorschemeren. En ook de affaire met Monica Lewinsky die bijna tot Bill Clintons aftreden leidde zou zomaar onderwerp van debat kunnen worden. Ze waren er niet bij, maar waren wel de olifant in de debatzaal.

'Ik was van plan iets enorm pijnlijks over de Clintonfamilie te zeggen,' sprak Trump tijdens het debat. 'Maar ik zei tegen mezelf, ik kan het niet doen. Ik kan het gewoon niet doen. Het is niet gepast. Het is niet aardig.' Zonder het 'enorm pijnlijke' onderwerp te benoemen, wisten de 84 miljoen kijkers waarover Trump het had.

Voor de twee Amerikanen die de sneer van Trump niet hadden begrepen, lichtte oud-burgemeester en Trump-adviseur Rudolph Giuliani de opmerking nog toe in de persruimte. Trump was zo hoffelijk geweest om niet over Lewinsky te beginnen, aangezien dochter Chelsea Clinton ook bij het debat aanwezig was. Een saillant detail is dat Giuliani volgens zijn vrouw ook buitenechtelijke relaties met meerdere naaste medewerkers heeft gehad.

Trump sluit niet uit dat hij tijdens de komende ontmoetingen met Clinton wel over de affaires van haar man begint. David Bossie, één van Trumps campagne-adviseurs, gaf bij Fox alvast een voorzetje. Hij noemt haar een 'enabler': Hillary heeft het voor Bill mogelijk gemaakt om vreemd te gaan. Dat rekent hij haar aan.

Of Trump volgende week zondag daadwerkelijk Clinton gaat aanvallen op de affaires van haar man is de vraag. Want geheel tactisch is het niet. We hadden het eerder in deze nieuwsbrief al over die groep kiezers die hij voor zich moet winnen: vrouwen. En waar het Trump-kamp een 'enabler' ziet, zien veel Amerikaanse vrouwen juist een slachtoffer en een bevestiging van Trumps seksistische imago.

Gennifer Flowers, één van de vrouwen met wie Bill Clinton een affaire heeft gehad. Beeld afp
Gennifer Flowers, één van de vrouwen met wie Bill Clinton een affaire heeft gehad.Beeld afp

Klein Amerika

Wat zij kunnen, kunnen wij ook

Er zijn twee stukken uit onze weekendkrant die niet direct raken aan de Amerikaanse verkiezingen, maar die u waarschijnlijk wel de moeite waard vindt. Onze Haagse verslaggever Frank Hendrickx beschrijft in deze interessante analyse (+) hoe op Facebook de Nederlandse parlementsverkiezingen losbarsten. 'Vergeet de ouderwetse woordvoerder met zijn bierbuikje, sigarettengeur en de vetvlekken van sociëteit Nieuwspoort op zijn revers. De toekomst is aan de beeldvoerder. (...) Het past bij de evolutie van de politieke campagne. Een beeldvoerder doet wat de woordvoerder niet kan: de 9,6 miljoen gebruikers van Facebook in Nederland bereiken', schrijft Hendrickx.

Een vrouw aan de macht wordt altíjd beoordeeld op haar kleding. Hoe komt dat en is er iets tegen te beginnen, vroeg Merel Bem zich af in deze uitgebreide bespreking (+) van de garderobe van vrouwelijke politici. Over Hillary Clinton: 'Hillary Clinton is behalve presidentskandidaat een vrouw die haar hele stijlgeschiedenis, van kapsel tot schoenen, op internet kan terugvinden. Ze had haar tanden nog niet gepoetst na het debat met Donald Trump afgelopen week of de commentaren op haar brandweerrode pak kwamen als manna uit de hemel vallen. 'Ik zie dat Hillary vanavond gekleed gaat in het bloed van de mannen die haar hebben onderschat', twitterde schrijver Sady Doyle.'

Het coverbeeld van bijlage Vonk dit weekend. Beeld Rein Janssen
Het coverbeeld van bijlage Vonk dit weekend.Beeld Rein Janssen

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

#Squadgoals*
Deze week publiceerde het Clinton-campagneteam een op millenials gerichte campagnevideo waarin Barack en Michelle Obama, Joe Biden, Bernie Sanders en Elizabeth Warren vurig pleiten voor een presidentschap voor Clinton. #Squadgoals*, was de teneur op sociale media.

Weiner
Als u de Amerikaanse verkiezingsmolen en campagnemachine iets beter wilt begrijpen, moet u kijken naar de documentaire Weiner. Het is het verhaal van Anthony Weiner die zich verkiesbaar stelt voor de New Yorkse burgemeestersverkiezingen, nadat hij een paar jaar eerder ten val kwam door een seksschandaal. Met glanzende bijrol voor Clintons rechterhand en Weiners (ex-)partner Huma Abedin. Onze recensent gaf de film vier sterren en schreef: 'Met zo'n glibberige antiheld en een entourage van fascinerende bijrollen - Abedin voorop - wordt de film mooi gelaagd: Weiner valt te beschouwen als een benauwende politieke film, als het relaas van een scheefgelopen affaire tussen politiek en privé, maar ook als absurde klucht.'

*Urban Dictionary: (skwäd gol) (noun) (plural noun: squad goals): an inspirational term for what you'd like your group of friends to be or accomplish. Used best when placed at the end of a directional statement.

De omslag van Volkskrantbijlage V met een groot stuk over de film Weiner. Beeld Valentina Vos
De omslag van Volkskrantbijlage V met een groot stuk over de film Weiner.Beeld Valentina Vos

Trump heeft (op papier) belasting ontdoken

The New York Times berichtte zondag dat Trump mogelijk 18 jaar geen inkomstenbelasting heeft betaald. Dat blijkt volgens de krant uit twintig pagina's belastingteruggave uit 1995. Hij heeft toen 916 miljoen dollar verlies geleden. Dit verlies zou hij uit kunnen spreiden, waardoor hij in principe 18 jaar geen belasting hoefde te betalen. In een cryptische reactie lijkt de Trump-campagne die lezing te bevestigen. 'Meneer Trump kent de belastingregels veel beter dan eenieder die ooit presidentskandidaat is geweest en hij is de enige die weet hoe hij die regels moet verbeteren', voegde zijn team in een verklaring toe.

Meer over