maatregelen op een rij

Dit zijn de maatregelen die gelden sinds woensdag 22.00 uur

Met een ‘hamer’ probeert het kabinet de opleving van het coronavirus plat te slaan. De nieuwe maatregelen die daarbij horen op een rij.

Coronaproof boodschappen doen in Tilburg. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Coronaproof boodschappen doen in Tilburg.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De horeca gaat grotendeels dicht. Hotels blijven open en mogen ook nog eten serveren.

Uitzonderingen op de maximum groepsgrootte van dertig personen voor theaters en concertzalen in binnenruimtes komen te vervallen.

De maximale groepsgrootte buiten wordt bijgesteld naar vier personen.

Mensen mogen niet meer dan drie personen per dag in huis binnenlaten.

Winkels, met uitzondering van supermarkten, moeten uiterlijk om 20:00 uur sluiten. Ook koopavonden gaan niet meer door.

Supermarkten mogen na 20:00 geen alcohol meer verkopen. Hiermee hoopt het kabinet de kans te verkleinen op te gezellige thuissituaties, waarbij mensen niet genoeg afstand houden van elkaar. Er komt ook een verbod om na 20:00 uur alcohol bij je te hebben. Coffeeshops mogen na 20:00 uur geen softdrugs meer verkopen.

Teamsport voor mensen jonger dan 18 jaar wordt niet aan de banden gelegd, maar wedstrijden worden niet meer gespeeld. Kantines en douches blijven gesloten.

Het profvoetbal mag blijven doorgaan, waarop onder meer KNVB-directeur betaald voetbal Eric Gudde al nadrukkelijk aandrong. Andere topsporters mogen op aangewezen locaties, zoals Papendal, trainen.

Mensen mogen een individuele sport, zoals een potje tennis, blijven beoefenen. Ook de sportschool blijft geopend.

Een mondkapje wordt verplicht in publieke binnenruimtes voor iedereen boven de 13 jaar, wanneer het kabinet de juridische stappen daarvoor genomen heeft. Ook op scholen wordt de verplichting ingevoerd.

Evenementen worden verboden, zoals kermissen en openluchtfestivals.

Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, pretparken, bibliotheken en musea) moeten bezoekers vooraf reserveren en een tijdvak kiezen. Uitzonderingen gelden voor detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Lees ook

Rutte kondigt opnieuw een (gedeeltelijke) lockdown af: ‘Dit gaat pijn doen’
Het kabinet haalt een ‘hamer’ uit de kast om het opgeleefde coronavirus te pletten. De dinsdag aangekondigde maatregelen grijpen diep in in het dagelijks leven. ‘Maar het is de enige manier.’

‘Flattening the curve’ moet nu opeens met een hamer
Met een ‘hamer’ willen Rutte en De Jonge het virus pletten. Waar komt die hamer vandaan, en wat heeft de dans daarmee te maken?

Meer over