Dit zijn de grootste hits van Prince (1958 - 2016)

Prince had al vijf albums op zijn naam staan toen hij in 1986 echt doorbrak met Purple Rain, een album waarvan behalve de titelsong ook nummers als When Doves Cry, Let's go Crazy, I would die 4U grote hits opleverden.

Redactie
Prince in 1995 in Rotterdam. Beeld anp
Prince in 1995 in Rotterdam.Beeld anp

Hiervoor had hij al een paar bescheiden hits gehad als 1999, Little Red Corvette en Delirious.

Van zijn eerste album na Purple Rain, Around the World in a Day (1985), werd Raspberry Baret een hit. Daarna volgde Parade (1986) met nummers als Kiss en Girls and Boys, en in hetzelfde jaar kwam Sign o' the Times uit, met daarop het duet met Sheena Easton: U got the look. Hierna volgden hits als Batdance, Diamonds and Pearls, Cream en The most beautiful girl in the world.

In 1993 maakt Prince, die ontevreden is over platenmaatschappij Warner, bekend dat hij afstand doet van zijn naam en voortaan als een onuitspreekbaar teken of The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) door het leven zal gaan. In 2000, als zijn contract met Warner is afgelopen, keert hij weer terug als Prince, maar een hitmachine is hij nooit meer geworden.

Veel muziek van Prince staat niet op Spotify en op YouTube zijn zijn clips nauwelijks terug te vinden: de artiest wilde niet dat zijn muziek gratis op het internet te vinden was. 'Alle muziek is dankzij internet toegankelijk, je hoeft nergens moeite voor te doen, alles is voor niks en niemand geeft muziek op internet nog enige waarde', zei hij hierover in 2010 in een interview met de Volkskrant.

Hieronder een paar clips die toch online zijn verschijnen en (nog) niet zijn geblokkeerd.

Meer over