Dit zijn de gevaarlijkste stukjes snelweg van Nederland

De noordbaan van de A12 bij Gouda was vorig jaar het gevaarlijkste stukje snelweg van Nederland. Op dat weggedeelte vonden in dat jaar maar liefst 97 ongevallen plaats, meldt de Stichting Incident Management Nederland (SIMN). Bekijk in onderstaande kaart op welke wegen u extra goed moet opletten.

File in de Coentunnel bij Amsterdam. Het is één van de plekken waar veel ongelukken gebeuren. Beeld anp
File in de Coentunnel bij Amsterdam. Het is één van de plekken waar veel ongelukken gebeuren.Beeld anp

Het gevaarlijkste deel bevindt zich tusen hectometerpalen 27,0 en 28,9, van de oprit Gouda tot aan de plek waar de A12 zich splitst in de A20 naar Rotterdam en de A12 naar Den Haag. Ongevallen gebeuren onder meer doordat auto's die vanuit Gouda naar Den Haag willen rijden, vanaf de oprit de rijstroken naar de A20 moeten kruisen om op de A12 te belanden. Dit lukt niet altijd.

Op de gevaarlijkste plek van 2015, in de buitenbocht van knooppunt De Stok (A58), werd in 2016 geen enkel ongeval gemeld. De verbetering is te danken aan speciaal asfalt dat is aangebracht om de grip in de bocht te verhogen.

Onderstaande kaart gaat over het aantal ongevallen op Nederlandse snelwegen, berekend over 1 kilometer. Klik en zoom om details te zien. Doet de kaart het niet, klik dan hier.

Meeste gevaar op de weg komt van jonge mannen

De oorzaken van ongelukken zijn talrijk, van een heftige regenbui tot whatsappen aan het stuur. Toch zijn er patronen te ontwaren in de gegevens. De Volkskrant deed een uitgebreide data-analyse (+).

Lees ook

De kans om bij een ernstig ongeval op een van de Nederlandse snelwegen betrokken te raken is het grootst op trajecten met een maximumsnelheid van 100 km/uur, de vaak drukke trajecten in de buurt van grote steden. De kans op een dodelijke afloop is echter het grootst op de eind 2012 ingevoerde 130 km/uur trajecten. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant van de 1127 geregistreerde ernstige ongevallen in 2015, waarbij de betrokkenen dodelijk, zwaar of licht letsel opliepen. Bekijk een uitgebreide kaart.

Meer over