nieuwswoutertje pieterse prijs

Dit zijn de genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs

Zes jeugdboeken maken over een maand kans op de Woutertje Pieterse Prijs, voor het beste en mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Dat heeft de jury, onder leiding van oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, maandagavond bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof.

Pjotr van Lenteren
Kinderboekenweek 2018. Beeld ANP
Kinderboekenweek 2018.Beeld ANP

De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam en Alex de Wolf, is een bijzonder, vanuit persoonlijke betrokkenheid met het onderwerp geschreven historisch jeugdboek over een voormalige plantageslaaf uit Suriname die naar Nederland komt om tentoongesteld te worden bij de Wereldtentoonstelling in Amsterdam.

Lepelsnijder van Marjolijn Hof en Annette Fienieg gaat over de aangenomen zoon van een man die zijn geld verdient met het maken van houten bestek. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

In Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert, met een omslag van Jang Myeong Uk, ventileert Bianca wel heel welsprekend haar ergernis over het feit dat haar broertje altijd alle aandacht krijgt.

Zeb. van Gideon Samson en Joren Joshua heeft een hele klas als personage. In elk hoofdstuk is een andere leerling aan het woord over een bijzondere ontwikkeling. Zo wordt er een demonstratie georganiseerd om weer te mogen huilen en zit er ineens een zebra in de klas, die gewoon met de les meedoet - alsof er niets aan de hand is.

En dan zijn er nog Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys over een meisje in de Eerste Wereldoorlog en Tierenduin van Geert Vervaeke, een zoekboek zonder woorden waarin het silhouet van het ene dier andere dieren verbergt.

De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. Anders dan de Gouden Griffel, die in de Kinderboekenweek wordt uitgereikt, is de prijs uitdrukkelijk bedoeld voor het gehele boek: tekst, vormgeving én illustraties. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 15.000 euro. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op donderdagmiddag 11 april.

Meer over