Dit zijn de designtrends van het seizoen

Een nieuw huis? Behoefte aan een fris interieur? Op zoek naar inspiratie? De Volkskrant zet de designtrends van dit seizoen voor je op een rij.

Boekenkast De modulaire boekenkast 'Pollen' is een ontwerp van Sacha Lakic for Roche Bobois. 121 x 212 x 36 cm, € 4.180. roche-bobois.com Beeld
Boekenkast De modulaire boekenkast 'Pollen' is een ontwerp van Sacha Lakic for Roche Bobois. 121 x 212 x 36 cm, € 4.180. roche-bobois.comBeeld

Junglebook

Op het thema 'groen in huis' lijkt niemand uitgekeken te raken. Natuurlijke materialen zorgen voor welbevinden en de kleur zelf geeft rust. Behalve kleur en materiaal duiken ook vormen uit de natuur op in allerlei varianten - bomen als kamer-schermen, een beveiligingscamera als een kameleon. Grote planten als varens en palmen zijn terug en ouderwetse tuinmeubels zoals de rotanstoel mogen tegenwoordig best binnen staan te pronken.

Schermen

Alessandra Baldereschi ontwierp voor Seletti het 'Woodland'-kamerscherm. 180 x 250, € 720.
seletti.it

null Beeld
Beeld

Behang

De natuur op de muur met het 'Jungle Life' behang van Hermès. € 48,50 per rol.
homefabricshermes.dedar.com

null Beeld
Beeld

Bijzettafel

Jaime Hayón ontwierp voor BD Barcelona een aapje met een dienblad. 59 cm hoog, euro; 587.
bdbarcelona.com

null Beeld Eugeni Aguiló
Beeld Eugeni Aguiló

Sanseveria

De Sanseveria blijkt tijdloos. Daarom maakten de ontwerpers van Wandschappen er een vilten variant van. 95 cm hoog, euro; 720.
wandschappenwebshop.com

null Beeld
Beeld

Beveiligingscamera

Deze beveiligingscamera Chamaleon van Parson zou, net als zijn naamgever, moeten opgaan in de achtergrond. 25 cm, vanaf euro; 1.300.
parson.it

null Beeld
Beeld

Schommelstoel

De 'Raphia Rockingchair' van Casamania combineert twee klassiekers: de rotan- en de schommelstoel. 98 cm hoog, euro; 1.336.
conceptchair.nl

null Beeld
Beeld

Goed glas

Een vervolg op de industriële trend in het interieur - nog steeds groot -, is die van geperforeerde materialen, met name staal. Het zware en soms wat kille materiaal krijgt hierdoor een luchtige uitstraling, wel zo prettig in de woonkamer.

Theelichten

De nieuwe 'Kaasa' theelichten van Iittala zijn ontworpen door Ilkka Suppanen en geïnspireerd op de lichtbakens die zeelieden de weg wijzen. 11,5 cm doorsnee, € 89.
iittala.com

null Beeld
Beeld

Kapstok

De 'Bubble' kapstokhaakjes zijn ontworpen door Vaulot & Dyèvre voor Petite Friture. € 45 per stuk.
petitefriture.com

null Beeld Quentin VAULOT
Beeld Quentin VAULOT

Lamp

De 'Iris' lamp van NEO/CRAFT heeft veel weg van een zeepbel. Met de mond geblazen van kristalglas. Diameter 30 cm, € 3.640.
neocraft.com

null Beeld
Beeld

Bijzettafel

De objecten uit de 'Shimmer'-serie van Patricia Urquiola voor Glas Italia hebben een iriserende multichrome afwerking waardoor het glas van kleur verandert afhankelijk van de hoek van de lichtbron en het standpunt van de kijker. Tavolini bijzettafel, € 1.056. glasitalia.com

null Beeld CESARECHIMENTI
Beeld CESARECHIMENTI

Uitstalling

De 'Glass Bubble Shelf' van Thier&vanDaalen is gemaakt om objecten op uit te stallen die in het spiegeltje worden weerkaatst. 26 x 20 x 14 cm, € 480.
thiervandaalen.com

null Beeld Ruben Thier & Iris vanDaalen
Beeld Ruben Thier & Iris vanDaalen

Tot het gaatje

Een vervolg op de industriële trend in het interieur - nog steeds groot -, is die van geperforeerde materialen, met name staal. Het zware en soms wat kille materiaal krijgt hierdoor een luchtige uitstraling, wel zo prettig in de woonkamer.

Bijzettafel

Bijzettafel 'Work Is Over' van Diesel by Moroso. 35 x 53 cm, € 617.
moroso.it

null Beeld
Beeld

Magneetbord

'Pinorama' is een modern prikbord - eigenlijk een magneetbord - dat Inga Sempe ontwierp voor HAY. Diverse maten, vanaf € 129 voor een bord van 37 x 5 x 50 cm.
hay.dk

null Beeld Rasmus Norlander
Beeld Rasmus Norlander

Schommelstoel

De 'Guapa' schommelstoel is een ontwerp van Sempere#Poli voor MIDJ Italy. 81 cm hoog, vanaf € 829.
midj.com

null Beeld
Beeld

Kabinet

Het 'Library' kabinet van Schellmann Furniture heeft twee schuifdeurtjes. 192 x 38 x 194 cm, prijs op aanvraag, afhankelijk van uitvoering.
schellmannfurniture.com

null Beeld
Beeld

Stoelencollectie

Max Lipsey ontwierp een prototypecollectie met meubels gemaakt van stalen fietsbuizen en geperforeerd leer. De 'Acciaio' loungestoel werd door Cappellini in productie genomen. € 2.810
lipsmax.net en cappellini.it

null Beeld
Beeld

In de ruimte

Maanlandschappen, sterrenhemels en meteorieten: veel ontwerpers dromen van een buitenaardse wereld.

Dinerbord

Elk bord uit de 'Cosmic Diner' collectie van Diesel Living en Seletti representeert een maan, ster of planeet uit ons zonnestelsel. Diameter 16,5 cm, euro; 25.
seletti.it

null Beeld Studio Badini Createam Snc
Beeld Studio Badini Createam Snc

Vloerkleed

Met kleed 'Nebula' van Schönstaub heb je de sterrenhemel aan je voeten. 220 x 150 cm, euro; 1290.
schoenstaub.com

null Beeld
Beeld

Lamp

De 'Copernico' lamp van Artemide is vernoemd naar de astronoom Copernicus. De lamp bestaat uit 9 ellipsen die afzonderlijk van elkaar om twee assen draaien en voorzien zijn van 384 led-lampjes. 104 x 41 cm, vanaf euro; 2.235. artemide.com

null Beeld
Beeld

Lichtgevend kleed

Ontwerpster Nienke Sybrandy gebruikte in haar speelkleed 'Supernova' glow-in-the-darkgarens waardoor de details in het donker oplichten. 120 x 150 cm, euro; 350.
studiosybrandy.nl

null Beeld Rene Mesman
Beeld Rene Mesman

Vaas

De 'Starman' vaas van Seletti draagt bloemen mee in zijn rugzak. 28,5 cm hoog, euro; 68.
seletti.it

null Beeld Studio Badini Createam Snc
Beeld Studio Badini Createam Snc

Salontafel

De 'My Moon My Mirror' tafel komt voort uit een samenwerking tussen Moroso en Diesel. Diameter 100 cm, euro; 920.
moroso.it/diesel-collection

null Beeld
Beeld

De fik erin

Het Amsterdamse designlabel Stokebrandt is gespecialiseerd in buiten koken. De basis is een ronde vuurschaal waarover een rooster kan worden gelegd; ook kan een zware gietijzeren pan aan een hengsel boven het vuur worden gehangen (stokebrandt.nl, vanaf € 389).

null Beeld
Beeld

Outdooroven

De Outdooroven XL van Weltevree is veel meer dan een barbecue alleen. Naast het onvermijdelijke rooster bestaat de roestige buitenkeuken uit een rookkast en een afsluitbare pizza-oven (wel-tevree.nl, € 1.995).

null Beeld
Beeld

Spruce Stove

Met de Spruce Stove kun je niet koken. Maar wat is hij cool, deze buitenkachel waar complete boomstammen in worden opgestookt. Daar eet je desnoods gewoon een afhaalpizza bij, al schijn je er wel kastanjes in te kunnen roosteren (sprucestove.com, vanaf euro; 4.500).

null Beeld
Beeld

Spiegeltje spiegeltje

Natuurlijk mag een spiegel een fraaie lijst hebben of een afwijkende vorm, maar het spiegelglas zelf moest altijd kraakhelder zijn. Maar dat is aan het veranderen. Tegenwoordig maken we een selfie om te zien of die bloes wel staat op de broek eronder, of dat er sprake is van een bad hair day. En zo kan de spiegel weer worden wat het ooit was: een sprookjesachtig object dat verwondering oproept.

null Beeld
Beeld

Kunstmatig

De 'Transcience Mirror' van ontwerpers Lex Pott en David Derksen is kunstmatig verouderd. De weerspiegelende zilverlaag achter het glas is behandeld met chemicaliën, waardoor er een soort ouderdomsvlekken op de spiegel zitten. (lexpott.nl, vanaf euro; 895).

null Beeld Floor Knaapen
Beeld Floor Knaapen

Gezandstraald

Sabine Marcelis en Britt Nervens ontwierpen 'Seeing Glass', een collectie spiegels met gekleurde patronen en banen gezandstraald glas voor een gruizige weerspiegeling (sabinemarcelis.com, vanaf euro; 870). De spiegels leunen achteloos tegen de muur en zijn soms 2 meter lang, amper 20 centimeter breed.

null Beeld
Beeld

Wolken

De 'Fading Mirror' van Thomas Eurlings heeft een mistige waas die naar de randen toe steeds sterker wordt. Alsof je met je hoofd in de wolken staat (thomaseurlings.nl, € 169).

null Beeld Rene Mesman
Beeld Rene Mesman

Mini-serie

Voor het eerst werd dit jaar als onderdeel van de Salone del Mobile in Milaan een 'Kids Design Week' georganiseerd in het Museum van Wetenschap en Techniek. Wie op een designstoel zit, wil namelijk misschien ook wel een miniatuurvariant voor de kleine. Ontwerpers schromen daarom ook niet ook de meubels voor de allerkleinsten mooi vorm te geven.

Ministoel

De 'Lobbyist Rocker' van Pliet is er voor kinderen en grote mensen. Klein model: 53 cm hoog, vanaf € 385. Groot model: 75 cm hoog, vanaf € 495.
pliet.com

null Beeld
Beeld

Klok

De 'Albert' klok van MNTNT daagt kinderen uit om eerst een rekensom op te lossen voordat ze de tijd kunnen aflezen. 35 cm breed, euro; 140. Er is ook een 'Albert'-app voor op de smartphone: euro; 1. mntnt.fr

null Beeld
Beeld

Lamp

De 'Panda Lux' reuzelamp, een ontwerp van Paola Navone voor Cappellini, houdt altijd een oogje in het zeil. 130 x 72 x 160 cm, Prijs op aanvraag. cappellini.it

null Beeld
Beeld

Bureau

De 'O Mr. President' werd bedacht ter ere van het 50-jarige bestaan van Bulo. Het bureau is bedacht voor de toekomstige groten der aarde en gemaakt om nog jaren mee te gaan. 100 x 56 x 56 cm, € 499. bulo.com

null Beeld
Beeld

Wieg

De 'Baby Crib' van &me is geïnspireerd op ouderwetse, stalen wiegjes. 45 x 80 x 40 cm, euro; 535.
andme.nl

null Beeld
Beeld
Meer over