Dit weten we van de schutter van Ottawa

De man die gisteren Canada in het hart raakte met de moord op een militair bij het monument voor de onbekende soldaat en een schietpartij in het parlement is de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau, zo heeft de politie bevestigd. Hij werd daarna doodgeschoten in de gangen van het parlement. Zehaf-Bibeau was een Canadees die zich onlangs tot de islam bekeerde. Zijn moeder werkte bij de immigratiedienst, zijn stiefvader streed in Libië.

Jarl van der Ploeg
Michael Zehaf-Bibeau op een foto die gisteren via Twitter werd verspreid Beeld Twitter
Michael Zehaf-Bibeau op een foto die gisteren via Twitter werd verspreidBeeld Twitter

Vlak nadat Zehaf-Bibeau's naam gisteren in het nieuws kwam, begon er op Twitter een foto te circuleren van de vermoedelijke dader. De foto werd verspreid door een aan IS gelieerd Twitteraccount, aldus de Canadese politie. De foto werd vermoedelijk genomen voordat de aanslag plaatsvond.

Voordat Zehaf-Bibeau zich tot de islam bekeerde, ging hij door het leven als Michael Joseph Hall. Volgens de Canadian Broadcasting Corporation (CBC) veranderde hij ook zijn voornaam in Abdul. Het Canadese The Globe and Mail schrijft dat Zehaf-Bideau, geboren in het oosten van Canada, een zoon was van een moeder die bij de Canadese migratiedienst werkte. Zijn stiefvader was een Libische zakenman die in 2011 in Libië zou hebben gevochten met de rebellen aldaar.

Dat zou ook gelden voor Zehaf-Bibeau zelf. Volgens een kennis van hem die in The Globe wordt aangehaald, radicaliseerde Zehaf-Bibeau de afgelopen jaren, en wilde hij terug.

Ingenomen paspoort

'We hadden een gesprek in de keuken en ik weet niet meer precies hoe hij het verwoordde, maar hij zei dat de duivel achter hem aanzat', aldus Dave Bathurst. Volgens hem praatte Zehaf-Bibeau over de aanwezigheid van Shaytan - een Arabische term voor duivels en demonen. 'Ik denk dat hij mentaal in de war moet zijn geweest', zegt Bathurst. Zehaf-Bideau zou ook van plan zijn geweest op korte termijn terug te keren naar Libië om zich te verdiepen in de islam en om Arabisch te leren.

Hij moest zijn plannen alleen annuleren omdat hij recent als 'high-risk traveller' zou zijn aangemerkt door de Canadese overheid, waarna zijn paspoort werd ingenomen - eenzelfde lot wat overigens ook Martin Rouleau-Couture overkwam, de Canadees die maandag werd neergeschoten nadat hij twee soldaten aanreed met zijn auto.

Strafblad

De CBC schrijft verder dat Zehaf-Bibeau een bekende was van de politie, waarbij de website zich baseert op rechtsdocumenten die het in haar bezit heeft. In 2004 werd hij opgepakt vanwege drugsbezit, een twee maanden lange gevangenisstraf tot gevolg. En in 2011 volgde een tweede serieuze aanvaring met justitie: gevangenisstraf na een overval in British-Coumbia. Volgens Global News, een andere Canadese nieuwssite, werd hij een jaar later nogmaals gearresteerd, ditmaal in Vancouver, vanwege het uiten van serieuze bedreigingen.

Meer over