Dit weekend over de A1? Doe maar niet

Vrijdagavond gaat de A1 vanuit Amsterdam richting Flevoland en het Gooi twee dagen dicht. Ook rijden er geen treinen. Een nieuw, verlegd stuk van de A1 wordt in gebruik genomen, plus een nieuwe spoorbrug naar Almere.

Marcel van Lieshout
De A1. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De A1.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Voor inwoners van Flevoland geldt vanaf vrijdag het advies goed na te denken over de uitspraak van de Franse filosoof Blaise Pascal (1623-1662): 'Alle ellende in de wereld wordt veroorzaakt doordat mensen niet gewoon thuis kunnen blijven.'

Boodschap: blijf thuis, of probeer althans niet richting Amsterdam te reizen. Tenzij per fiets.

Voor inwoners van Amsterdam die het plan hebben opgevat dit weekeinde 'iets' in Flevoland te gaan doen (zoals Lowlands bezoeken) of naar het oosten des lands te reizen geldt min of meer hetzelfde advies.

Doe het niet. Tenzij per fiets, tenzij u van lange busritten houdt.

Vanaf vrijdag tot maandagochtend vroeg is er een megaverstoring van het treinverkeer in en rond Flevoland en het verkeer op de drukste snelweg van het land (A1). De grootste infrastructurele werken van het land, aan het spoor en aan de snelweg, komen dit weekeinde samen. De hoofduitvoerders, ProRail en Rijkswaterstaat, staan voor hun grootste krachtproef in jaren.

Dit hele weekeinde is de A1 richting Amersfoort/Almere tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg afgesloten. In de andere rijrichting zijn slechts twee rijstroken beschikbaar. Ook op de A9 zijn deels minder rijbanen beschikbaar. Wie vanuit Flevoland naar Amsterdam wil rijden, moet er rekening mee houden dat de afslag Amsterdam op de A6 ook is afgesloten. Maandag om vijf uur 's ochtends moet de klus geklaard zijn.

Wat gaat er aan de A1 gebeuren?


Rijkswaterstaat werkt aan het grootste snelwegproject van het land. Dat omvat verbreding van de snelwegen A6 (Flevoland) en A9 en van een stukje A1 (de ontsluiting van Flevoland richting Amsterdam/Schiphol) en delen van de A10 (ringweg Amsterdam). Voor dat project is 4,4 miljard uitgetrokken. Het werk is eind 2011 begonnen, duurt nog tot 2022, en of het budget toereikend zal zijn is onduidelijk.

In vakantietijd

De trein biedt voor veel reizigers ook al geen alternatief. Vanaf vandaag tot en met vrijdagmiddag volgende week rijden er geen treinen tussen Weesp, Almere en Lelystad. De NS zet bussen in, maar die moeten omrijden of op de A1 de files trotseren.

Rijkswaterstaat en ProRail hebben er heel bewust voor gekozen de werkzaamheden aan het spoor tussen Weesp-Almere en Hilversum-Almere én het werk aan de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg gelijktijdig uit te voeren. Dit vanwege het uitgangspunt dat grote infrastructurele werken, die gebruikelijke vervoersstromen ontregelen, zo min mogelijk economische schade mogen veroorzaken.

Simpeler gesteld: het werk moet nu eenmaal gebeuren, en dan maar het best in vakantietijd. De regio 'Noord', waartoe Flevoland in termen van de vakantiespreiding behoort, heeft nog ruim een week vakantie. Jammer voor de vrijetijdsrijder, maar de forens moet zo veel mogelijk worden ontzien.

null Beeld
Beeld

Voor aannemers die gespecialiseerd zijn in infrastructurele werken, zijn de vakantiemaanden juli en augustus de drukste van het jaar. BAM, Strukton, Dura Vermeer en andere bouwbedrijven die betrokken zijn bij werken aan wegen en sporen hebben hun hele bedrijfsvoering ingericht op veel werk in de zomer. Werknemers die buiten de schoolvakantie hun recht op vrije tijd aanspreken worden beloond.

Het is onvermijdelijk dat grote groepen treinreizigers en automobilisten (voor tips/adviezen zie kader hieronder) vanaf vrijdag worden getroffen door al dat werk aan spoor en snelweg. Vrijdagmiddag begint Lowlands, het op één van grootste festival van het land. Zaterdagavond speelt Ajax thuis in de Arena. Volgende week is de laatste vakantieweek voor inwoners van Flevoland, veel vakantiegangers keren huiswaarts.

Zo gek is die uitspraak van Blaise Pascal uit de zeventiende eeuw nog niet. Pascal was ook nog eens wis- en natuurkundige, kortom, een knappe kop. Dit is het vervolg van zijn bespiegeling over de onverstandige reislust van de mens: 'Om goed te leven heeft een mens er genoeg aan gewoon thuis te blijven.'

OV SAAL

Wat gaat er aan het spoor gebeuren, in en rond Flevoland?

Het spoor rond Almere wordt vernieuwd als onderdeel van het grootste spoorproject van het land. OV SAAL heet dat, totale kosten 1,9 miljard euro. De letters SAAL staan voor Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad.

Doel van OV SAAL is Flevoland, Schiphol en de toekomstige Schiphol-dependance Airport Lelystad beter bereikbaar te maken per spoor. Zowel het werk aan de A1 als OV SAAL zijn zogeheten 'sleutelprojecten' van het rijk. In Flevoland moeten meer mensen gaan wonen en moet daarom ook meer werkgelegenheid worden gecreëerd. Het almaar groeiende luchtverkeer spekt bovendien de staatskas via dividenduitkeringen (de Nederlandse staat is grootaandeelhouder van Schiphol).

OV SAAL moet klaar zijn in 2019. Het treinverkeer vanuit de regio Amsterdam/Schiphol naar Flevoland en verder kan dan enorm worden geïntensiveerd. Het werk aan het spoor duurt nog tot vrijdag 26 augustus half één 's middags. Op dat tijdstip rijdt de Nederlandse Spoorwegen de eerste trein over de grootste spoorboogbrug van Europa, die nu nog pal naast de oude brug bij Muiderberg ligt en dan precies op zijn plek. De volle week werk van ProRail heeft verregaande gevolgen voor het bereiken van Flevoland per spoor. Vanuit Weesp, Hilversum én Zwolle, kortom, alle ontsluitingsroutes.

Hoe de drukte te vermijden

Raadpleeg alle apps, sites, pagina's van Teletekst over treinvervoer en snelweg. NS adviseert reizigers vóór vertrek NS Reisplanner te raadplegen. Alle wijzigingen in de dienstregeling zijn anderhalve week geleden in de Reisplanner verwerkt. Op alle stations is extra servicepersoneel aanwezig om reizigers te assisteren.

Voor wie naar Lowlands in Biddinghuizen wil: tot vanavond half tien is het festival nog normaal met de trein te bereizen, daarna alleen via Dronten. Voor de terugreis van zondag geldt dat alle festivalbezoekers via Dronten naar Zwolle worden geleid. NS zet dan extra materieel in, ook voor verder vervoer vanaf Zwolle. Wie Lowlands per bus of auto wil bereiken moet rekening houden met omleidingen.

Automobilisten die dit weekeinde Flevoland willen bereiken vanuit Amsterdam of Utrecht moeten dat proberen via de A2 (vanuit Amsterdam) en vervolgens de A27 (vanuit Utrecht). De échte tip is plannen te wijzigen omdat de ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) ook grote drukte voorzien op die wegen. Vanuit de Noordoostpolder (A6) is Flevoland wél goed te bereiken.

Meer over