Dit seizoen moet voor Boogerd oogstjaar worden

De leiding van de Rabo-wielerploeg heeft hoge verwachtingen van haar kopman, die zelf rekening houdt met een mooie klassering in de Tour....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Michael Boogerd heeft de knoop doorgehakt. Dat wil zeggen: hij wenst zich niet langer het hoofd te breken over het doorhakken van knopen.

De kopman van de Raboploeg is altijd een twijfelkontje geweest. Moest hij het seizoen nu helemaal richten op de Tour de France of verdienden zijn gebleken talenten voor de eendaagse klassiekers een voorkeursbehandeling?

Het antwoord, gisteren op de traditionele ploegenpresentatie in Utrecht: luidde geen van beide. Eerst pieken in de Tirreno Adriatico, de vorm zien vast te houden tot aan de Amstel Gold Race en daarna zien we wel verder. Michael Boogerd wil weer iets terug krijgen van de onbevangenheid waarmee hij zoveel wielerliefhebbers aan zich verplichtte.

Ronderenner of man van de klassiekers? Sinds een paar jaar is dat de nationale wielerkwestie. In 1998 werd Boogerd vijfde in de Tour, een jaar later won hij Parijs-Nice. Dat was voor Nederland, toch al zo slecht bedeeld met ronderenners, reden hem naar voren te schuiven als de mogelijke opvolger van Joop Zoetemelk.

Te vroeg gejuicht: die Tour reed Boogerd erbarmelijk slecht en eindigde hij als 56ste. Ook het vorig jaar beantwoordde hij niet aan de verwachtingen. Voor Nederland reden hem weer af te schrijven als ronderenner.

Hoho, zei Michael Boogerd daarover gistermiddag. 'Ik ben neergezet als een onwijze nul, terwijl ik negentiende stond toen ik in de voorlaatste rit uitviel. Zo slecht was dat dus eigenlijk niet.' Dus houdt Boogerd nog steeds rekening met een mooie klassering in de Tour, al zullen zijn verwachtingen nooit meer zo hooggespannen zijn als in 1999.

Ereplaatsen in Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik geven bovendien aan dat zijn kansen vooral liggen in de klassiekers.

Man van de klassiekers dus? Te snel geconcludeerd: Boogerd en ploegleiding beseffen de publicitaire waarde van de Ronde van Frankrijk. Het afgelopen seizoen was uitgesproken matig, maar kreeg een gouden gloed door de vier ritzeges in de Tour.

Daarentegen reed de Raboploeg in 1999 een buitengewoon sterk seizoen, maar zag dat overschaduwd door drie rampzalige weken in juli. Boogerd: 'Dus zal ik nooit kunnen zeggen: de Tour is voor mij niet belangrijk.'

Over vier maanden wordt hij 29 jaar en een wielerwijsheid wil dat een renner in die fase van het leven op z'n sterkst is. Ploegleider Adri van Houwelingen en manager Jan Raas riepen daarom gisteren 2001 uit tot oogstjaar.

Boogerd zelf durft zo'n voorspelling niet aan. 'Ik zou niet kunnen zeggen of ik op dit moment sterker ben dan de afgelopen jaren.' Pas na enig aandringen durft hij te veronderstellen mentaal sterker te zijn.

Aan de vooravond van zijn achtste seizoen als prof, dat over twee weken begint in de Ronde van Algarve, doet Michael Boogerd vooral zijn best bescheiden te blijven. Onvoorwaardelijk kopman? Dat valt te bezien.

'Wij hebben een ploeg waarin je dat moet verdienen. Waardoor ben ik kopman geworden? Door wedstrijden te winnen of hoog te eindigen. Maar niet door met mijn vuist op tafel te slaan. Zo zal ik het nu opnieuw moeten verdienen. Als Geert dit jaar beter klimt, zal ik me ten dienste van hem opstellen. Zo werkt dat in onze ploeg.'

Geert is Geert Verheyen, Belg en de belangrijkste nieuwkomer in de ploeg. Hij neemt de plaats in van de Zwitser Niki Aebersold die Boogerd tot nu toe moest bijstaan in het hooggebergte en dat niet altijd tot tevredenheid deed.

Naast Verheyen zijn de nationale talenten Venenberg, Traksel en Löwik nieuw in de ploeg. Daarmee beantwoordt Raas aan de doelstelling van zijn wielerplan (een platform bieden voor Nederlandse wielrenners), maar lijkt zijn ploeg aan kracht te hebben ingeboet. 'Niks stap achteruit', bromt de teammanager echter. 'We gaan volop in de aanval en ik verwacht zeker prestaties.'

Erik Dekker wordt dankzij zijn opvallende prestaties vorig jaar geacht het vertrek van Leon van Bon te ondervangen. Maar van een dubbel kopmanschap is geen sprake. Van Houwelingen: 'Michael blijft onze man.' Raas: 'Geen twijfel aan.'

Meer over